Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


CHAOSAS
Tvirtinant biudžetą opozicija pasigedo valdančiųjų, grasino palikti salę, dalis išėjo
BNS
BNS foto
Seimas/asociatyvi nuotr.

2022 metų biudžeto priėmimo procedūra Seime antradienį prasidėjo neramumais plenarinių posėdžių salėje – opozicija pagrasino nedalyvausianti balsavime, dalis parlamentarų paliko salę.

Įvairių opozicinių frakcijų atstovai vieni kitus ragino palikti plenarinių posėdžių salę, nes svarbiausio pajamų ir išlaidų plano tvirtinime nedalyvauja nei valdantieji, nei Vyriausybės nariai.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ramino aistras: paskelbė trumpą pertrauką, kvietė parlamentarus dalyvauti balsavimuose dėl siūlymų numatyti įvairioms sritims papildomą finansavimą, nes norint, kad šiems būtų pritarta, reikia, kad balsuotų ne mažiau kaip pusė politikų (71).

Tuo tarpu balsavimuose dalyvavo 30-47 Seimo nariai.

Tačiau Seimo vadovės raginimai nebuvo išgirsti ir vienas po kito siūlymai biudžetui toliau buvo atmetami, neužtekus balsų – balsavimuose dalyvavo iki 50 parlamentarų.

Valstietis Dainius Gaižauskas ragino opoziciją palikti plenarinių posėdžių salę laikinai, kol į ją grįš valdantieji.

„Siūlau opozicijai palikti salę. Valdančiųjų nėra, priiminėjamas tik opozicijos dėka. Suprantu, kad krizė Vyriausybėje, bet kad krizė ir Seime, niekas nepranešė. Siūlau išeiti opozicijai laikinai, kol sugrįš valdantieji, nes vyksta biudžeto priėmimas, o valdančiųjų nėra. Kažkokia parodija. Jeigu valstybėje visiškai krizė, reikia naujų rinkimų“, – teigė jis.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius pareiškė, kad pustuštė salė „rodo, lyg būtų svarstomas opozicinių partijų parengtas biudžeto projektas“.

Valstietis Arvydas Nekrošius reikalavo, kad Seimo vadovė paprašytų svarbiausio įstatymo priėmime dalyvauti premjerę Ingridą Šimonytę, o Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis atšovė, kad konservatoriai į salę nesusirinks, nes jiems „velnių duoda“ į Seimą atvykęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Tuo tarpu konservatorius Kęstutis Masiulis priekaištavo, kad salėje nėra ir pačių opozicijos atstovų: „Jums nerūpi pačių siūlymai“.

Seimo Statutas numato, kad parlamentarų pasiūlymai, su kuriais nesutinka Vyriausybė, gali būti Seime priimti tik tada, kai už juos balsuoja daugiau kaip pusė visų Seimo narių – 71.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 14 11:42
Spausdinti