Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ŪKININKŲ PROTESTAS
Ūkininkai reikalauja dėmesio – Vyriausybė turės įsiklausyti
BNS
ELTA
Traktorius Gedimino prospekte.

Lietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją dėl valdančiųjų vykdomos žemės ūkio politikos, trečiadienį ūkininkai ir jų rėmėjai renkasi prie Vyriausybės.

Dar antradienį į Vilniaus centrą jie suvežė apie tūkstantį traktorių bei miškavežių.

Protesto organizatoriai prieš Vyriausybę pastatė sceną, ant jos kabo du plakatai su užrašais „MES SAKOME GANA“ ir „Žemės ūkio rūmai nėra šios akcijos organizatorius“, taip pabrėžiant, jog akciją rengia Lietuvos žemės ūkio taryba.

Lietuvos žemės ūkio tarybos darbo grupės narys Dainius Arlauskas BNS sakė, kad į vėliau trečiadienio rytą turintį prasidėti mitingą atvyks mažiausiai trys tūkstančiai žmonių.

„Ruoštis sekasi gerai, viskas pagal planą. Vieninteliai, kas gali būti ne pagal planą, tai politikai, žiūrėsim, kiek išdrįs jų ateiti“, – teigė D. Arlauskas.

Anot jo, trečiadienį pasisakyti pakviesti premjerė Ingrida Šimonytė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, aplinkos ministras Simonas Gentvilas, kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis.

D. Arlauskas pridūrė, kad S. Gentvilas organizatoriams atsakė atvyksiantis į renginį, o V. Pranckietis pranešė esantis ligoninėje. Kiti politikai atsakymų nepateikė, bet K. Navickas yra viešai pranešęs, jog aplankys protestuotojus po Vyriausybės posėdžio trečiadienį popiet.

Protesto organizatoriai su savivaldybe suderino 3,5 tūkst. žmonių mitingą, jis turėtų trukti dvi dienas. Su sostinės valdžia ūkininkai suderino ir traktorių pastatymą centrinėse miesto gatvėse.

„Norim būti išgirsti“

Protesto organizatoriai antradienį surikiavo traktorius dviem eilėmis visame Gedimino prospekte nuo Seimo iki Katedros, ant jų – plakatai su šūkiais, tokiais kaip „Lietuva, tavo kaimas miršta“ ir „Neleisim sunaikinti Lietuvos kaimo“.

Žiniasklaidos dėmesio centre jau atsidūrė ant vieno traktoriaus padėtas didelis karstas. Ant kelių kitų traktorių buvo pakabintos nuotraukos su asilo kūnu ir žemės ūkio ministro galva.

Kupiškio ūkininkas Eimantas Šerelis trečiadienio rytą kartu su keliais kitais ūkininkais ruošė vaišes ateinantiesiems į protestą – jis su kitais kraštiečiais atsivežė keturias dėžes obuolių, taip pat lašinių, arbatos.

„Vaišinsim ir patys, ir miestiečius. Tas pabuvimas ilgas, tai natūraliai pavalgyti ir pasistiprinti atsivežėm. Taip pat grūdų“, – BNS sakė E. Šerelis.

„Norim atkreipti dėmesį. Norim būti išgirsti“, – pridūrė jis.

Kelmės ūkininkas Antanas Jurgilas teigė, jog atvažiavo į Vilnių dėl to, kad valstybė privatizavo jo pastatytą kelią einantį per vidurį jo sodybos. Anot vyro, tai – nesąžininga.

„Kaip Rusija kažkada mus okupavo, tai dabar taip okupavo mano kiemą. Nėra teisybės. (...) Ministerija nekreipia jokio dėmesio“, – sakė A. Jurgilas.

Jis laiko plakatą su užrašu „PRAŠOME PANAIKINTI Kelmės savivaldybės administracijos ir žemėtvarkos skyriaus korupcinę gyvenamosios sodybos KIEMO OKUPACIJĄ“.

Mitingą prižiūrės policijos pareigūnai.

Skundžiasi nesprendžiamomis problemomis

Žemdirbiai siekia atkreipti valdžios dėmesį į jos vykdomą žemės ūkio politiką.

Jie ragina atšaukti nuo sausio padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, grąžinti dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, kelia daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas.

Lietuvos žemės ūkio tarybos teigimu, ūkininkams trūko kantrybė, nes pastaraisiais metais problemos žemės ūkyje buvo nesprendžiamos, o gilinamos, todėl akcija siekiama atkreipti valdžios ir visų Lietuvos žmonių dėmesį į sudėtingą situaciją, visuomenės supriešinimą, didelę atskirtį tarp miesto ir kaimo.

Kita organizacija – Žemės ūkio rūmai – sausio pradžioje aplinkos ir žemės ūkio ministrams įteikė rezoliuciją, kuria valdžios institucijos raginamos įtraukti socialinius partnerius į sprendimų priėmimą, siūloma parlamentinėms politinėms partijoms pasirašyti žemės ūkio ir kaimo plėtros ilgalaikę strategiją kaip nacionalinį susitarimą. Rūmai teigė rezoliuciją įteikę palaikydami ūkininkų protestus, tačiau Taryba nuo rūmų veiksmų teigia visiškai atsiribojanti.

Žemės ūkio ministras K. Navickas antradienį pranešė, kad jau yra pateikti pasiūlymai grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių automobiliams, taip pat iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą. Antradienį Briuselyje susitikęs su Europos Sąjungos žemės ūkio komisaru Januszu Wojciechowskiu aptarti daugiamečių pievų ir ganyklų problemos sprendimo būdus, ministras teigė laukiantis atsakymų artimiausių metu.

Gedimino prospektu automobilių eismas nevyksta, tačiau dalyje sankryžų automobiliai jį gali kirsti. Šalia traktorių prospekte palikta vietos pravažiuoti tik policijos, greitosios pagalbos automobiliams.

2024 01 24 10:32
Spausdinti