Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Ūkininkai sulaukė valdžios pažadų, lėktuvo Il-76 katastrofa ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Unian
Belgorodo srityje nukrito lėktuvas Il-76.

Svarbiausių sausio 25-osios naujienų iš Lietuvos ir užsienio apžvalga.

Protestas pranoko lūkesčius

Lietuvos žemdirbiai ketvirtadienį baigė dviejų dienų protesto akciją – antradienį į Vilniaus centrą suvažiavę daugiau nei tūkstančiu traktorių bei miškavežių, trečiadienį ir ketvirtadienį jie mitingavo prie Vyriausybės rūmų, susitiko su valdžios atstovais bei gavo pažadų spręsti jų problemas. Šiandien premjerė Ingrida Šimonytė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen protestuojantiems žemdirbiams pažadėjo kuo greičiau pakeisti žymėtojo dyzelino naudojimo tvarką, sumažinti suskystintų naftos dujų akcizą ir spręsti daugiamečių pievų problemą.

Josvydas Elinskas/ELTA
Ūkininkų protestas.

Ūkininkų protesto nuošalyje neliko ir šalies vadovas Gitanas Nausėda. Prezidentas patvirtino, kad yra pasiruošęs bendrauti su ūkininkais ne tik apie esamą Lietuvos žemės ūkio padėtį, bet ir apie perspektyvas.

Plačiau skaitykite

Lietuvai reikia tankų ir ne tik

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys paskelbė nesutinkantis su sprendimą steigti tankų batalioną kritikuojančiais politikais, raginančiais gynybos išteklius panaudoti oro gynybai stiprinti. „Jeigu dabar kažkas kalba, kad nepirkite ugnies ir manevro, o pirkite oro gynybą, tai kas iš to – aš ginsiuosi, priešas galės priartėti žeme, ir nieko nepadarysime“, – tvirtino Lietuvos kariuomenės vadas.

Plačiau skaitykite

EK veiksmai dėl žemės ūkio politikos

Nuo Vilniaus iki Briuselio vykstant ūkininkų protestams, Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen irgi „ėmėsi veiksmų“ – paskelbė apie Strateginį dialogą dėl ES žemės ūkio ateities. Tik neatrodo, kad tai padės numalšinti pasipiktinimą.

Plačiau skaitykite

Scanpix
2019 m. ūkininkų protestas prie Europos Komisijos ir, regis, tokių protestų daugės.

ES pasmerkė represijų bangą Baltarusijoje

Prieš kitą mėnesį vyksiančius parlamento rinkimus Baltarusijoje Europos Sąjunga pasmerkė pastarojo meto reidus ir areštus, nukreiptus prieš šalį neteisėtai valdančio Aliaksandro Lukašenkos oponentus. Pasak Briuselio, A. Lukašenkos režimas tęsia „apgailėtiną bauginimo ir represijų taktiką prieš kritikus ir potencialius politinius oponentus artėjant vasario mėnesį vyksiantiems „rinkimams“.

Plačiau skaitykite

Lėktuvo Il-76 katastrofa

Belgorodo srityje sudužo strateginis rusų lėktuvas Il-76, skirtas karinei technikai ir kariams gabenti. Iškart po katastrofos Rusija apkaltino Ukrainą numušus lėktuvą Il-76 su ukrainiečių karo belaisviais. Karo studijų instituto (ISW) analitikos centras ataskaitoje paskelbė, kad Rusija naudojasi lėktuvo Il-76 katastrofa neapykantai kurstyti.

Plačiau skaitykite

Unian
Belgorodo srityje nukrito lėktuvas Il-76.

Argentiniečiai priešinasi J. Milei valdžiai

Argentinoje profsąjungos trečiadienį surengė vienos dienos visuotinį streiką, protestuodamos prieš joms nepalankų prezidento Javiero Milei dekretą dėl profsąjungų galios silpninimo. Gruodžio 20 d. J. Milei išleido dekretą, kuriuo atšaukė arba pakeitė šimtus galiojančių įstatymų, kad apribotų profesinių sąjungų galią ir itin aktyvų valstybės kišimąsi į ekonominius procesus.

Plačiau skaitykite

2024 01 25 17:30
Spausdinti