Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TRAKTORIŲ SIMFONIJA
Ūkininkų protestas: ir prezidentai, ir eiliniai briuseliečiai šiąnakt nemiegojo
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
Ūkininkų protestas Briuselyje.

Juodi dūmai, sproginėjančios petardos, nesibaigiančios traktorių garso signalų simfonijos ir riaušių policijos užkardos. Taip ketvirtadienį atrodė Briuselio Europos kvartalas – visiškai kitaip nei Vilnius praėjusią savaitę.

Nuo savaitės pradžios pradėję rinktis ūkininkai ketvirtadienį okupavo Briuselio Europos kvartalą. Ypač aršūs protestai vyko prie Europos Parlamento, kur esančioje Liuksemburgo aikštėje buvo deginami laužai, nuversta dalis skulptūros, sproginėjo petardos, žemės ūkio technika nuolat leido garso signalus, o aplink buvo išmėtyti seni padėklai ir šiaudų kupetos. Iš viso ketvirtadienį į Europos sostinę atvyko daugiau nei tūkstantis žemės ūkio technikos.

Aš, tiesą sakant, turėjau galimybę šią naktį įsitikinti, kokia turtinga yra traktorių garsinių signalų paletė.

Tai, kad į Briuselį sugužėjo ūkininkai, miesto gyventojai ir svečiai sužinojo dar naktį į ketvirtadienį, kai nenumaldomai visą naktį aidėjo garso signalai.

„Aš, tiesą sakant, turėjau galimybę šią naktį įsitikinti, kokia turtinga yra traktorių garsinių signalų paletė“, – įspūdžiais dalijosi į ketvirtadienį Briuselyje vykstančią Europos Vadovų Tarybą (EVT) dar trečiadienį atvykęs prezidentas Gitanas Nausėda. Ketvirtadienio rytą, traktoriams okupavus pagrindines Briuselio gatves, jis net negalėjo pasinaudoti automobilių kortežu ir jam bei visai delegacijai į EVT teko keliauti pėstute.

„Ūkininkai kelia reikalavimus, kurie yra skirtingi skirtingose ES valstybėse, ir vakar apie tai kalbėjau su Europos Komisijos prezidente Ursula von der Leyen, pirmiausia nušviečiau patirtį Lietuvoje“, – ketvirtadienio rytą kalbėjo G. Nausėda.

Pasak prezidento, Belgijos ūkininkų reikalavimai panašūs kaip ir Lietuvoje – dėl daugiamečių pievų. Iš plakatų ant traktorių buvo galima matyti, kad belgų ūkininkai taip pat piktinosi bendrai ES reguliavimu.

„Europos Komisija ir jos vadovė yra nusiteikusi supratingai bei lanksčiai ir mes tikrai galėsime rasti sprendimus, kurie būtų palankūs mūsų ūkininkams“, – teigė G. Nausėda.

Ketvirtadienį Europos Komisija pasiūlė leisti ES ūkininkams šiemet nukrypti nuo bendros žemės ūkio politikos taisyklių ir nereikalauti, kad 4 proc. ariamos žemės būtų palikta pūdyti. Valstybėms narėms išsiųstas pasiūlymas ir dėl jo reikės balsuoti komiteto posėdyje.

Nors pagrindiniai ūkininkų protestai vyko prie Europos Parlamento, planuota šią temą aptarti ir EVT, kurią nuo žemdirbių iš visų pusių saugojo keli žiedai spygliuotosios vielos tvorų ir gausios policijos pajėgos. Po EVT jos pirmininkas Charles'is Michelis teigė, kad ES lyderiai patvirtino bendros žemės ūkio politikos svarbą ir atkreipė dėmesį į ūkininkų protestus. Kartu spaudos konferencijoje dalyvavusi U. von der Leyen teigė, kad 2022 m. Europos ūkininkų produktyvumas išaugo 30 proc.

„Europos ūkininkai gali tikėtis ES paramos“, – teigė ji pridūrė, kad Europos Komisija dirba su ES šalimis šiuo klausimu. Taip pat pažadėta mažinti administravimo kaštus ūkininkinkams.

2024 02 01 16:20
Spausdinti