Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Ukrainos atkovotos teritorijos, Saudo Arabijos kruvini išpuoliai prieš migrantus ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Etiopijos migrantai.

Svarbiausių rugpjūčio 21-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Baltarusijos aktyvistė O. Karač bendradarbiavo su Rusijos žvalgyba

Lietuvoje gyvenanti Baltarusijos aktyvistė Olga Karač bendradarbiavo su Rusijos žvalgybos tarnyba, teigia Valstybės saugumo departamentas. Jo pateiktos informacijos pagrindu tarptautinio pilietinių iniciatyvų centro „Mūsų namai“ vadovei atsisakyta suteikti prieglobstį. Ji pati neigia bendradarbiavusi su Rusijos ir Baltarusijos specialiosiomis tarnybomis.

Teigiama, kad O. Karač 2015–2019 m. lankydavosi Rusijos teritorijoje, kur susitikdavo su Rusijos žvalgybos pareigūnais. Anot VSD, ryšį su jais O. Karač palaikydavo ir beasmenio komunikavimo priemonėmis. Departamentas teigia, kad O. Karač perduodavo su Rusijos žvalgyba susijusiems asmenims jos parengtus dokumentus, teikė informaciją apie Baltarusijos režimo ir opozicijos atstovus bei jų veiklą. Pasak VSD, O. Karač siekė gauti Rusijos valdžios paramą savo politinei veiklai Baltarusijoje, su Rusijos žvalgybos tarnybos atstovais yra aptarinėjusi jos galimus politinius įsipareigojimus Rusijai.

Dainius Labutis/ELTA
Olga Karač.

D. Trumpas praleis respublikonų prezidento debatus

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pareiškė, kad praleis šią savaitę vyksiančius pirmuosius Respublikonų partijos prezidento debatus, argumentuodamas, kad amerikiečiai jį gerai pažįsta, todėl nėra reikalo viešai kautis su varžovais dėl Baltųjų rūmų. Savo socialiniame tinkle „Truth Social“ D. Trumpas pabrėžė savo kaip prezidento itin sėkmingą veiklą ir populiarumą tarp amerikiečių. „TODĖL AŠ NEDALYVAUSIU DEBATUOSE!“ – teigė jis.

Savo pranešime D. Trumpas atkreipė dėmesį į naujausius apklausų, tarp kurių yra ir sekmadienį paskelbta „CBS News“ apklausa, rezultatus, rodančius, kad jis gerokai lenkia respublikonų kandidatus.

Scanpix
Donaldas Trumpas.

Ukraina sako atkovojusi 3 kv. km teritorijos aplink Bachmutą

Ukrainos pajėgos atkovojo nedidelį teritorijos ruožą aplink karo nuniokotą Bachmutą šalies rytuose, tačiau pietiniame fronte nepadarė didesnės pažangos, pirmadienį sakė gynybos ministro pavaduotoja. „Dar trys kvadratiniai kilometrai buvo išlaisvinti (aplink Bachmutą). Iš viso aplink Bachmutą išlaisvinti 43 kv. kilometrai“, – visuomeninei televizijai sakė Hana Maliar.

„Pietuose padėtis smarkiai nepasikeitė. Mūsų gynėjai toliau žengia į priekį Berdiansko ir Melitopolio sektoriuose“, – pridūrė ji. Birželį Ukraina pradėjo ilgai lauktą kontrpuolimą, siekdama išstumti Rusijos pajėgas iš teritorijų šalies rytuose ir pietuose, tačiau kol kas pasiekė gana nedidelę pažangą.

Scanpix
Bahmutas.

Saudo Arabijos pasieniečiai nužudė šimtus migrantų iš Etiopijos

Saudo Arabijos pasieniečiai šaudė į Etiopijos migrantus, mėginančius per Jemeną patekti į šią Persijos įlankos karalystę, ir nuo praėjusių metų nužudė šimtus žmonių, teigiama žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje.

Vienas Saudo Arabijos vyriausybės šaltinis šiuos kaltinimus, susijusius su tuo, kad pavojingame vadinamajame Rytų kelyje iš Afrikos Kyšulio į Saudo Arabiją, kur gyvena ir dirba šimtai tūkstančių etiopų, smarkiai padažnėjo piktnaudžiavimo atvejų, pavadino nepagrįstais.

„Saudo Arabijos pareigūnai nužudo šimtus migrantų ir prieglobsčio prašytojų šioje atokioje pasienio zonoje, nematant likusiam pasauliui“, – pareiškime sakė HRW tyrėja Nadia Hardman. „Milijardų išleidimas, siekiant pagerinti Saudo Arabijos įvaizdį, perkant profesionalius golfo, futbolo klubus ir didelius pramoginius renginius, neturėtų nukreipti dėmesio nuo šių siaubingų nusikaltimų“, – sakė ji.

2023 08 21 16:30
Spausdinti