Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


UKRAINOS PREZIDENTAS VILNIUJE
Ukrainos prezidentas V. Zelenskis kreipėsi į Lietuvos žmones: „Bus diena po karo. Bus diena po Putino“
Karolis Juršys
Julius Kalinskas/ELTA
V. Zelenskis kreipiasi į Lietuvos žmones.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitikime su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda pasirašė dvišalius susitarimus dėl bendradarbiavimo gynybos pramonės srityje plėtros, o po susitikimo kreipėsi ir į Lietuvos žmones.

„Sveikinu tave, Vilniau. Sveikinu tave, Lietuvos tauta“, – su S. Daukanto aikštėje susirinkusia minia lietuviškai sveikinosi Ukrainos prezidentas.

Nuo tribūnos V. Zelenskis kreipėsi primindamas Baltijos šalių išsivadavimą iš imperialistinės Rusijos kaip įkvepiantį ir drąsų istorijos pavyzdį, kuris padėjo istoriją pasukti teigiama linkme.

„Dabar, kai Maskva bando susigrąžinti savo senąją imperiją, pasitelkdama visą šiuolaikinių ginklų spektrą, mūsų ukrainietiška drąsa taip pat yra pagalba jums“, – teigė Ukrainos vadovas ir pridūrė būtinybę Ukrainai atsidurti Europos Sąjungoje – tarp lygiųjų, o todėl ir taikiųjų.

„Kiekvienas, kuris pradėjo agresiją prieš Ukrainą, gan aiškiai įsivaizdavo, kokią norėjo matyti pirmąją dieną po Ukrainos. Jie svajojo pažeminti ukrainiečių tautą, jie žudo nedvejodami, jie jau deportavo 100 tūkst. mūsų žmonių – suaugusiųjų ir vaikučių. Jie žiauriai kankino žmones – tūkstančiai žmonių, kurie laikomi nelaisvėje, ir kankino juos vien tam, kad atkeršytų už tai, jog Ukraina egzistuoja. Toks yra Rusijos blogio lygis“, – pasakojo V. Zelenskis.

„Bet nebus tos dienos po Ukrainos. Bus diena po karo. Bus diena po Putino“, – užtikrintai sakė Ukrainos prezidentas.

Nors apie Ukrainos vadovo vizitą buvo pranešta tik šį rytą, likus pusvalandžiui iki šalių vadovų kreipimosi S. Daukanto aikštėje jau lūkuriavo minia žmonių, kurie nekantriai laukė V. Zelenskio kalbos.

IQ kalbinti žmonės teigė, kad nudžiugo sužinoję apie atvykusį Ukrainos prezidentą. „Jo kalbos visada trumpos, aiškios, tikslios ir uždegančios“, – teigė kalbintas vyras.

„V. Zelenskis yra puikus prezidentas ir puikiai vykdo savo pareigą. Jis telkia tarptautinę bendruomenę ir politinius lyderius dėl svarbiausio reikalo jo šaliai, kuriai jis vadovauja. Todėl jis puikiai atlieka savo pereigą, todėl šiandien jis yra čia. Lietuva, Latvija, Estija yra nekompromisiniai didžiausi draugai. Tai rodo ne tik žodžiais, bet ir darbais ir, matyt, todėl jis yra čia“, – aiškino jis.

Anot politologo Ramūno Vilpišausko, toks netikėtas Ukrainos prezidento vizitas Vilniuje yra neabejotinai susijęs su apsnūdusia Vakarų parama: „Taip, Ukrainos prezidento vizitas yra vienareikšmiškai susijęs su pastarosiomis nesėkmėmis priimant sprendimus dėl paramos Ukrainai tiek JAV, tiek Europos Sąjungos lygmeniu. Manau, kad Ukraina dabar daro viską, kad pritrauktų dėmesį karui Ukrainoje.“

Prezidentų susitikimas

Lietuvos ir Ukrainos prezidentų susitikimo metu buvo pasirašyti atskiri ketinimų susitarimai su Lietuvos įmonėmis bendradarbiaujant gynybos pramonės srityje. „Lietuva pasirengusi suintensyvinti karinę paramą Ukrainai“, – sakė Lietuvos prezidentas G. Nausėda. Lietuvos vadovas paragino įmones gaminti dar daugiau ir greičiau tos produkcijos, kuri gali būti eksportuojama į Ukrainą, ypač oro gynybos srityje.

„Yra daug pinigų, bet mažai gamybos“, – po susitikimo vykusioje spaudos konferencijoje teigė G. Nausėda.

Ginkluotės trūkumo klausimą akcentavo ir Ukrainos prezidentas „Bendrai pasaulyje trūksta ginklų, sandėliai tušti ir kyla daug iššūkių pasaulio gynybai. Todėl mes esame susidomėję gamyba, – aiškino Ukrainos prezidentas. – Nelauksim, kol deficitas pasibaigs savaime.“

Pastarąjį kartą V. Zelenskis Lietuvoje lankėsi praėjusių metų liepą, Vilniuje vykstant NATO viršūnių susitikimui. Per savo kadenciją Ukrainos prezidentas Lietuvoje lankosi jau ketvirtą kartą.

Ukrainos lyderis vėliau tęs savo kelionę į Latviją ir Estiją.

2024 01 10 16:40
Spausdinti