Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


VANDALAI
Uostamiestyje išniekinta ir apdeginta net 12 Lietuvos trispalvių
BNS
ELTA
Alfa.lt
Asociatyvi iliustracija.

Vandalizmas ar diversija? Klaipėdoje penktadienio rytą įvairiose miesto vietose išniekintos Lietuvos valstybinės vėliavos, patvirtino policija.

Kaip Eltai teigė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Andromeda Grauslienė, policija pranešimus apie išniekintas trispalves gavo prieš 7 val.

„Pranešta, kad kai kurios vėliavos ištrauktos iš joms skirtų vietų, aplaužyti kotai, kitos vėliavos apdegintos“, – sakė A. Grauslienė.

Anot policijos atstovės, Lietuvos trispalvės buvo išniekintos Poilsio, Naikupės, Nidos, Žalgirio, Kalnupės gatvėse.

Šiuo metu turima informacijos, jog sugadinta 12 trispalvių.

A. Grauslienė pažymėjo, kad policija prašo žmonių, kurie matė, kas galėjo išniekinti Lietuvos vėliavas, pateikti informaciją pareigūnams.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl valstybės simbolių išniekinimo.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas viešai nuplėšė, sudraskė, sulaužė, sunaikino, subjaurojo ar kitaip išniekino Lietuvos valstybės vėliavą ar herbą arba viešai pasityčiojo iš Lietuvos valstybės himno, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Išpuoliai prieš Lietuvos valstybingumo simbolius – vėliavas, paminklus – planuojami ir koordinuojami ne Lietuvoje, o panašių įvykių gali būti ir kitose NATO šalyse, komentavo Lietuvos prezidentas.

Jis sakė turėjęs informacijos apie galimus tokius veiksmus.

„Deja, jau turėjome informacijos, kad tai bus kryptinga veikla, kad ta veikla planuojama ir koordinuojama praktiškai ne Lietuvos Respublikoje“, – penktadienį lankydamasis Ukmergėje žurnalistams sakė Gitanas Nausėda.

„Matome ir brutalumo aktus, ir mūsų paminklo išniekinimo atvejus, tai gali kartotis, to negalėčiau atmesti“, – tvirtino jis.

Prezidento teigimu, tokie išpuoliai gali būti surengti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose NATO valstybėse.

„Nemanau, kad tai bus išskirtinis atvejis Lietuvoje. Gali būti tokių veiksmų ir aktų ir kitose NATO valstybėse“, – sakė jis.

„Svarbiausia, kad būtume susitelkę, labai gerai suprastume, kokioje geopolitinėje situacijoje gyvename, kokios yra mūsų nedraugų ar, net atvirai sakyčiau, priešų užmačios“, – tvirtino valstybės vadovas.

2024 03 08 15:07
Spausdinti