Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Uždaromi pasienio kontrolės punktai, išpuoliai Ukrainoje ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Žygimantas Gedvila/ELTA
Medininkų pasienio kontrolės punktas.

Svarbiausių rugpjūčio 16-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Uždaromi pasienio su Baltarusija punktai

Penktadienį bus uždaromi du Baltarusijos pasienio kontrolės punktai (PKP) – Šumsko ir Tverečiaus. Šiuo sprendimu siekiama tinkamai reaguoti į geopolitinės situacijos ir grėsmių nacionaliniam saugumui pokyčius bei užkardyti prekių kontrabandą. Transporto srautai bus nukreipti į Medininkų PKP, ten bus perkelti ir uždaromuose punktuose dirbantys pasienio pareigūnai.

Lenkijoje prie Baltarusijos sienos veikia vienas PKP, Latvijos pasienyje – du, o Lietuvos pasienyje – šeši.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad šį mėnesį Baltijos šalys ir Lenkija tarsis dėl galimybių visiškai uždaryti sienas su Baltarusija, nors viceministras Arnoldas Abramavičius atkreipė dėmesį, kad visų šešių punktų uždarymas vienu metu keltų didelių organizacinių iššūkių.

Žygimantas Gedvila/ELTA
A. Bilotaitė.

Žemdirbiai nepatenkinti mokesčių reforma

Lietuvos ūkininkų organizacijų atstovai aiškina, kad Vyriausybės siūlomi gyventojų pajamų (GPM), pridėtinės vertės (PVM) ir pelno mokesčių pakeitimai gali sužlugdyti Lietuvos žemdirbius. Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas sako, kad, jei dabartiniai siūlymai bus priimti, vidutiniai ūkiai bus sunaikinti. Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas mano, jog pagal individualią veiklą dirbantys ūkininkai mokestine prasme neturėtų būti lyginami su dirbančiaisiais pagal darbo sutartį, todėl Seimo narių bus prašoma nepalaikyti dabartinių siūlymų. Finansų viceministrė Rūta Bilkštytė teigia, kad priėmus su mokesčių reforma pasiūlytus GPM pakeitimus mokestinė našta padidėtų apie 5 tūkst. ūkininkų, o trečdaliui GPM mažėtų.

Unsplash
Žemės ūkis.

Rusija apšaudė Chersoną

Rusijai apšaudžius Ukrainos Chersono sritį sužeisti septyni žmonės, smogta švietimo įstaigai ir ligoninės teritorijai, praneša srities gubernatorius. Mieste sužeisti trys asmenys, dar keturi – aplinkiniuose miesteliuose.

Scanpix
Apšaudymo pasekmės Chersone.

Iš Ukrainos Odesos uosto trečiadienį, pasinaudojęs naujais Juodosios jūros laivybos keliais, išplaukė pirmasis krovininis laivas – su Honkongo vėliava plaukiojantis laivas „Joseph Schulte“. Kyjivas apie civiliniams laivams skirtus jūrų koridorius paskelbė praėjusią savaitę, Rusijai pasitraukus iš susitarimo, pagal kurį Juodojoje jūroje buvo leista saugiai gabenti eksportuojamus grūdus, ir pagrasinus krovininiams laivams Juodojoje jūroje.

2023 08 16 16:30
Spausdinti