Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PASIENIS SU BALTARUSIJA
Uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio punktai su Baltarusija
BNS
Dainius Labutis/ELTA
Tverečiaus pasienio kontrolės punktas.

Vidurnaktį iš ketvirtadienio į penktadienį Lietuvoje uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio punktai su Baltarusija.

„12 valandą nakties oficialiai Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktai yra uždaromi, vartai tarp Lietuvos ir Baltarusijos pasienio punktų užveriami, patiesiama dygliuota kelio juosta“ – BNS penktadienio naktį patvirtino Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovė Lina Laurinaitytė-Grigienė.

Pasak jos, paskutinę abiejų pasienio postų darbo dieną automobilių, kertančių sieną, srautai buvo minimalūs.

Artimiausiu metu į uždarytus punktus bus atvežami blokai, įrengiama koncertina.

Lietuvos politikai šį sprendimą aiškino reakcija į galimas grėsmes dėl „Wagner“ buvimo Baltarusijoje, nors tam dar gegužę pritarė Pasienio kontrolės punktų plėtros komisija – likus daugiau nei mėnesiui iki to, kai samdinių grupės lyderis Jevgenijus Prigožinas bandė nuversti Rusijos karinę vadovybę.

Ketvirtadienį Tverečiaus kontrolės punkte apsilankiusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė jau tvirtino, kad patikros punktai užveriami siekiant spręsti kontrabandos problemą, o Vyriausybės žingsnius paspartino atsiradęs „papildomas faktorius“ dėl Rusijos samdinių.

Pareigūnai teigia, kad laikinai sustabdžius šių dviejų kontrolės punktų veiklą, situacija dėl transporto priemonių eilių ir krovinių vežimo iš esmės nepasikeis, nes Šumsko punktu vyko tik lengvasis transportas, o Tverečiaus – lengvasis transportas ir tuščios krovininės transporto priemonės.

Uždarius minėtus du, lieka veikti keturi pasienio su Baltarusija punktai: Medininkų, Lavoriškių, Raigardo bei Šalčininkų. Transporto srautas bus nukreipiamas į baigiamą rekonstruoti didžiausią ir techniškai aprūpintą Medininkų pasienio kontrolės punktą, kuriame yra ir rentgeno kontrolės sistema. Tverečiaus ir Šumsko punktuose jos nebuvo.

Lietuvos ir Lenkijos duomenimis, Baltarusijoje yra nuo 4 iki 4,5 tūkst. „Wagner“ samdinių, dalis jų – arti Lietuvos ir Lenkijos sienų.

A. Bilotaitė yra patvirtinusi, kad Baltijos šalys ir Lenkija kalbasi dėl „regioninio sprendimo“ visiškai uždarant sienas Baltarusija, galutiniai tokio mechanizmo akcentai bus derinami dar šį mėnesį Varšuvoje.

Baltarusija Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečiams nuo pernai pavasario taiko bevizį režimą, Minsko duomenimis, autoritarinėje kaimynėje nuo tada iš viso fiksuota per 400 Lietuvos piliečių išvykų.

Lietuvos pareigūnai įspėja, kad Baltarusijos tarnybos dalį išvykstančiųjų bando verbuoti, naudoja šantažą, psichologinį spaudimą.

2023 08 18 09:51
Spausdinti