Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VYRIAUSYBĖ
V. Čmilytė-Nielsen: premjerės sprendimas neatleisti ministrų yra atsakomybės prisiėmimas
BNS
BNS foto
V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad premjerės Ingridos Šimonytės sprendimas neatleisti užsienio reikalų ir susisiekimo ministrų iš pareigų yra atsakomybės prisiėmimas.

„Aš vertinu tai vienareikšmiškai kaip prisiimtą atsakomybę spręsti problemas ir nebėgti nuo jų“, – trečiadienį LRT teigė parlamento vadovė.

Nepaisant problemų stabdant „Belaruskalij“ trąšų tranzitą per Lietuvą, ministrė pirmininkė antradienį vėlai vakare pareiškė, kad užsienio reikalų ir susisiekimo ministrai Gabrielius Landsbergis bei Marius Skuodis turi toliau eiti pareigas. Ji nurodė netenkinanti ministrų atsistatydinimų pareiškimų.

„Labai rimtai ir nuoširdžiai apsvarsčiau ir savo asmeninės atsakomybės klausimą. Ją puikiai suprantu. Tačiau šiuo metu Seime nėra matoma jokia reali alternatyvi dauguma, kuri galėtų imtis lyderystės ir iniciatyvos bei pasiūlyti Lietuvai savo programą“, – teigė premjerė.

Dalis opozicijos tokius I. Šimonytės pareiškimus vertina skeptiškai.

„Aš suprantu tą valstybės stabilumo klausimą, (...) bet kai premjerė pati įsivertina, pati pareiškia, kad yra, suprask, nepakeičiama, nes niekas be jos negalėtų tokio darbo dirbti, tai skamba, švelniai tariant, keistai“, – teigė „valstiečių“ frakcijos seniūnės pavaduotojas Aurelijus Veryga.

Savo ruožtu Seimo pirmininkė pabrėžė, jog šiuo metu šalis patiria „nė vieną beprecedentį išbandymą“, todėl perleisti problemų sprendimą kitiems politikams „kaip tik būtų atsakomybės trūkumas“.

Ji taip pat teigė, kad nuo pat krizės pradžios galėtų būti mažiau skubotų pareiškimų: „Tačiau atsitiko taip, kaip atsitiko. Viena vertus, kai kas paskubėjo su pareiškimais, iš kitos pusės – matėme delsimą pareikšti nuomonę ar paaiškinti faktus. Šiuo atveju aš kalbu apie valstybinę įmonę.“

V. Čmilytės-Nielsen vertinimu, premjerės laikysena buvo subalansuota.

„Mes turėjome ne vieną pokalbį nuo praeitos savaitės, buvo ir apie tai atvirai kalbama, kad tai yra viena iš galimų alternatyvų“, – paklausta apie galimą visos Vyriausybės pasitraukimą kalbėjo politikė.

Ji vylėsi, kad Ministrų kabineto ir Seimo darbas „šiek tiek dramoms atlėgus“ bus stabilus.

„Mums dabar labai svarbu susikoncentruoti į paieškas sprendimų, kad būtų užkirstas trąšų gabenimui per Lietuvą“, – dėstė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento pirmininkė teigė, kad „Lietuvos geležinkelių“ vadovo Manto Bartuškos pasitraukimas yra logiškas. Apie tai įmonė taip pat informavo antradienį vakare.

Anot politikės, opozicijos siekis sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, siekiant išsiaiškinti visas „Belaruskalij“ tranzito ir sankcijų taikymo aplinkybes, yra „natūralus opozicijos veiksmas“.

„Mes parlamente esame matėme labai skirtingų komisijų: nemaža dalis jų buvo butaforinės, kai kurios buvo skirtos raganų medžioklei. (...) Tik man norėtųsi išgirsti vieningą opozicijos poziciją dėl apskritai sankcijų taikymo: nes yra nuomonė ir už sankcijas, ir prieš sankcijas“, – sakė Seimo pirmininkė.

Lietuvos Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 15 09:10
Spausdinti