Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV IR LIETUVA
V. Rupšys po susitikimo su JAV oro pajėgų vadu: HIMARS – naujas bendradarbiavimo puslapis
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
Charles Q. Brown Jr. ir Valdemaras Rupšys.

Sutartis dėl HIMARS sistemų įsigijimo yra naujas Lietuvos ir Jungtinių Valstijų bendradarbiavimo puslapis, sako Lietuvos kariuomenės vadas po susitikimo su Vilniuje viešinčiu šios šalies Oro pajėgų štabo viršininku.

„Praėjusią savaitę sulaukėme labai svarbių žinių dėl HIMARS įsigijimo. Šiuolaikiniame konvenciniame kare kariaujama brigados, divizijos ir dar didesniais vienetais, todėl HIMARS įsigijimas įgalina mus pereiti į aukštesnę kovos lygą“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė Valdemaras Rupšys.

„Tai yra naujas puslapis bendradarbiavimui su Jungtinėmis Valstijomis“, – pridūrė jis.

495 mln. JAV dolerių HIMARS įsigijimas yra visų laikų didžiausios vertės karinės technikos pirkimas.

Per dvišalį susitikimą su Oro pajėgų štabo viršininku generolu Charlesu Quintonu Brownu jaunesniuoju aptartas JAV indėlis į Karinių oro pajėgų modernizavimą ir pajėgumų vystymą, galimybę oro policijos misiją pakeisti į oro gynybos misiją.

„Generolo rankose yra visi mūsų strateginių sąjungininkų – Jungtinių Amerikos valstijų – kariniai oro pajėgumai: aš pasakyčiau dar daugiau, kad greičiausiai čia vienas iš bagočiausių žmonių pasaulyje dėl to, kad turi savo rankose pačius brangiausius įrankius, ką gali tik kariuomenės turėti“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas.

V. Rupšio teigimu, susitikimo metu sutarta, kad efektyviai oro gynybai būtinas „aiškus grėsmių ir galimybių suvokimas“ bei „detalus planavimas“, kad Lietuvą jos silpnesnėse srityse paremtų sąjungininkai.

„Būtent oro gynybos dimensija yra ta sritis, kurioje JAV indėlis tiek priešo atgrasymui, tiek ir gynybai, jeigu to prireiktų, yra gyvybiškai svarbūs“, – pabrėžė jis.

Jungtinių Valstijų Oro pajėgų štabo viršininkas savo ruožtu teigė, jog abi valstybės bendradarbiauja „daugybe klausimų“, įskaitant integruotos Lietuvos oro gynybos modernizavimą.

„Oro gynyba yra labai svarbi kiekvienos valstybės gynybai, ji svarbi NATO, ir tai aspektas, kuriame mes tęsime darbą“, – kalbėjo Ch. Brownas.

Jis dėkojo Lietuvai už „tvirtą paramą Ukrainai, besiginančiai nuo neišprovokuotos Rusijos agresijos“ bei teigė, jog oro sistemos yra itin svarbios ir šios valstybės gynybai.

JAV žiniasklaidai anksčiau šį mėnesį pranešus, kad Pentagonas baigia rengti planus nusiųsti į Ukrainą „Patriot“ raketų sistemų, galinčių numušti atskriejančias raketas, Ch. Brownas sakė „nenorintis spėlioti“, ar tai gali tapti lūžio tašku kare.

Vizito metu Jungtinių Valstijų Oro pajėgų štabo viršininkas taip pat susitinka su Karinių oro pajėgų vadu pulkininku Antanu Matučiu.

JAV Lietuvoje nuolatinėms rotacijoms buvo dislokavusi kuopą – apie 150 karių – po Ukrainos Krymo aneksijos 2014 metais.

Po trejų metų kuopų rotacijas nutraukus, nuo 2019 metų amerikiečiai Lietuvoje rotuodavo batalionus.

JAV kariai yra dislokuoti Pabradės poligone Švenčionių rajone.

Šalis aktyviai prisideda prie Lietuvos ir regiono gynybos kariais, ginkluote, finansine parama.

2022 12 20 18:40
Spausdinti