Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PAGALBA UKRAINAI
V. Rupšys: Ukrainos kariai bus mokomi naudotis prieštankine ginkluote
BNS
BNS Foto
Ukrainos karys.

Lietuvai atnaujinus karinius mokymus Ukrainos kariams didžiausias dėmesys bus skiriamas mokymams naudotis prieštankine ginkluote, sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

„Mes apmokysim su ta ginkluote, kurią patys turim, (naudosime) tą ginkluotę, kuria ir iki šiol mokinom. Apibendrinant, didžiausia dalį mes treniruosim juos naudojantis prieštankine ginkluote“, – pirmadienį po jo ir krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko bendro susitikimo su prezidentu žurnalistams sakė V. Rupšys.

Lietuvos kariuomenės vadas teigė, jog mokymai prasidės artimiausiu metu, tačiau atvykstančių Ukrainos karių skaičius neskelbtinas.

„(Karių skaičius) neskelbtina informacija, (mokymai prasidės) pačiu artimiausiu metu, kalbam apie dienas, savaites“, – į klausimus, koks karių skaičius atvyksta ir kada prasideda mokymai, atsakė V. Rupšys.

Pasak kariuomenės vado, susitarimas atnaujinti Ukrainos karių mokymus yra dvišalis, dėl to buvo sutarta krašto apsaugos ministro vizito Kyjive metu.

„Tuos mokymus ukrainiečiams mes organizuojam nuo 2015 metų, tie mokymai buvo Ukrainoj, buvo Lietuvoj, įvairaus pobūdžio, tai ir dabar tęsim. Kažkokią grupę karių mes esam pasirengę apmokyti, nes (Ukrainoje) karių, apmokytų dirbti su mūsų įranga ir ginkluote, yra trūkumas“, – kalbėjo V. Rupšys.

Pasak kariuomenės vado, Ukrainos karius mokys Lietuvos instruktoriai, nes tai dvišalis susitarimas. „Apmokys tik lietuviai instruktoriai, tai nėra organizuota kaip NATO mokymai“, – sakė V. Rupšys.

Apie atnaujinamus mokymus Ukrainos kariams Lietuvos kariuomenės vadas žurnalistams pranešė sekmadienį po susitikimo su Lietuvą aplankiusiu JAV Sausumos pajėgų štabo viršininku generolu Jamesu C. McConville.

„Siekdami maksimalaus efekto artimiausiu metu organizuosime karinius mokymus Ukrainos kariams čia, Lietuvoje“, – spaudos konferencijoje sekmadienį sakė V. Rupšys.

Rusijai užpuolus Ukrainą, Lietuvos kariuomenė vasario pabaigoje atitraukė šioje šalyje buvusius dislokuotus karinius instruktorius.

Dalis Lietuvos karių buvo dislokuoti Ukrainoje apmokyti vietos karius naudotis Lietuvos perduotomis raketų sistemomis „Stinger“.

Iš viso Ukrainoje buvo dislokuota maždaug pusšimtis karių-instruktorių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 11 13:08
Spausdinti