Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARANTINAS
Valstiečiai ragina naikinti judėjimo draudimus, atverti mažas parduotuves, kirpyklas
BNS
Fotobankas
A. Veryga (kairėje) ir R. Karbauskis.

Opoziciniai valstiečiai ragina Vyriausybę naikinti judėjimo tarp savivaldybių draudimus, leisti veikti kirpykloms ir mažesnėms ne maisto prekių parduotuvėms, skirti prioritetą mokytojams testuoti, taip pat leisti atnaujinti kontaktinį mokymąsi COVID-19 persirgusių šeimų vaikams.

Be to, siūloma šiemet atsisakyti brandos egzaminų.

Pirmadienį spaudos konferenciją surengę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad ilgai užsitęsę draudimai gali turėti didesnės neigiamos įtakos nei pats koronavirusas.

Vis dėlto A. Veryga neneigė, kad jam perduodant sveikatos apsaugos sistemos vairą naujiems valdantiesiems sparčiai prastėjusi epidemiologinė situacija ėmė gerėti būtent dėl griežtų draudimų. 

„Žinant, kiek žmonių judėjimas sumažėjo, kiek yra hipodinamijos, siūlytumėme masinio judėjimo stabdymo atsisakyti ir didesnį dėmesį skirti visuomenės aiškinimui, motyvavimui dėl šeimos ūkių nebendravimų, kitų priemonių, kurios leistų išvengti kontaktų“, – tvirtino A. Veryga.

Anot jo, jei ribojimai bus tęsiami, reikėtų atsižvelgti ir į tai, kad tvarką prižiūrinti policija negali atlikti kitų funkcijų.

Ir A. Veryga, ir R. Karbauskis pabrėžė, kad ribojant judėjimą tarp savivaldybių, šeimos, negalinčios išvažiuoti iš miestų, su vaikais vis tiek būriuojasi miestų parkuose. 

„Tokio karantino, koks dabar egzistuoja, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nebūtų priiminėjusi jokiu būdu, mes galime kalbėti apie judėjimo ribojimus tik nacionalinių švenčių dienomis, kada žmonės juda vieni pas kitus“, – tvirtino R. Karbauskis.

A. Veryga taip pat įsitikinęs, kad smulkusis verslas vis tiek apeina draudimus, pavyzdžiui, kirpėjai „masiškai vaikšto pas žmones į namus“, o tai esą kur kas pavojingiau, nei leisti verslui veikti griežtai laikantis saugumo.

„Šis sektorius galėjo veikti ir, manau, kad artimiausiu metu galėtų pradėti veikti laikantis visų griežtų saugumo reikalavimų. Dar daugiau – jei jau tikrai labai bijoma, galima nustatyti prievolę kas savaitę darbuotojams ar verslams savo sąskaita darbuotojus testuoti“, – sakė jis.

Ne maisto prekes, anot eksministro, verslininkai taip pat parduoda už grynus pinigus, slėpdami pajamas ir mokesčius.

„Siūlome atnaujinti prekybą mažoms įmonėms, ypač toms, kurios turi įėjimą iš lauko. Tikrai jokia logika jūs nepaaiškinsite, kodėl galima ateiti į didelį prekybos centrą, bet negalima įeiti į mažą parduotuvėlę, ypač regione, kur žmonių ten ir taip būna vienas ar du, kur paprastai nepamatysite jokios eilės ar susibūrimo“, – tvirtino A. Veryga.

Pasak jo, galima būtų svarstyti ir didžiųjų ne maisto prekių prekybos centrų veiklos atnaujinimą, o tokiu atveju, jo manymu, reikėtų ilginti prekybos laiką, kad pirkėjų srautai pasiskirstytų tolygiau.

Ateityje svarstant atnaujinti viešojo maitinimo paslaugas, jis siūlė iškart trumpinti kavinėse ir baruose prekybos alkoholiu laiką.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras ragina planuoti ilgalaikę „sezoninės vakcinacijos“ strategiją, jei pasitvirtins, kad koronavirusas kinta kas sezoną. A. Veryga pabrėžė, kad ilgainiui paskiepijus rizikos grupes, reikės keisti ir komunikaciją, nes bus būtina „prisikviesti žmones, kad jie ateitų į skiepijimąsi“.

Siūlo atidėti brandos egzaminus

Valstiečiai taip pat siūlo šiemet atsisakyti brandos egzaminų.

„Matant ir vertinant praėjusiais metais buvusias problemas, siūlome šiemet tikrai nebekelti papildomo streso, nes vaikams bus tikrai sudėtinga pasiruošti tiems egzaminams, ir vis tiktai šiemet tokių egzaminų atsisakyti“, – aiškino A. Veryga.

A. Veryga taip pat kritikavo sprendimus įvesti visuotinį nuotolinį mokymąsi, nes jau buvę ribojimai pakenkė moksleivių rezultatams, o „sėdėjimas namuose ir savarankiškas mokymasis situacijos nepagerins“.

Anot jo, kontaktinį mokymą būtų galima atnaujinti plačiau testuojant mokytojus.

„Todėl siūlome mokytojus, kaip ir sveikatos darbuotojus, įtraukti į prioritetinio vakcinavimo sąrašą ir skiepyti vienus pirmųjų“, – sakė jis.

Pasak politiko, jei būtų nuspręsta neatnaujinti kontaktinio mokymo visiems moksleiviams, į mokyklas, anot jo, galėtų grįžti persirgusių tėvų vaikai – tam įvertinti, anot jo, būtų galima panaudoti serologinius testus.

A. Veryga pasigenda ir informacijos apie pagalbą psichikos problemų patiriantiems žmonėms, ragina „atnaujinti ir paskubinti investicinius projektus“ steigiant infekcinių ligų klasterį.

Jis ragino plačiau naudoti greituosius serologinius testus, taip pat „nedelsiant priimti sprendimus“ dėl greitųjų antigenų testų pirkimo neskelbiamų derybų būdu, siekiant išvengti klampių viešųjų pirkimų procedūrų.

Pasak buvusio ministro, „viešasis gėris, kuris trukdo krizinei situacijai suvaldyti, gal gali būti padėtas šiek tiek į šoną“.

Jis taip pat siūlė pakartoti epidemiologinį tyrimą kviečiant žmones išsitirti, ar jie jau yra persirgę.

Pripažįsta, kad rodikliai mažėja dėl draudimų

A. Veryga vis dėlto pripažino, kad Lietuvoje, kuri buvo pasiekusi pirmąją vietą pagal COVID-19 sergamumą Europos Sąjungoje, epidemiologiniai rodikliai gerėja būtent dėl dabartinės Vyriausybės taikomų griežtų dabartinių priemonių.

„Natūralu, kad jei viską uždarai, viskas sustoja, virusas tiesiog nebeturi galimybės plisti. Sunku pasakyti, ar būtų buvę galima (pasiekti šių rodiklių – BNS), nes yra labai teorinis klausimas, sunku nuspėti, ką žmonės būtų ar nebūtų darę. Bet ką minėjo Ramūnas – mes tikrai nebūtumėme laikę tiek laiko judėjimo apribojimų (...), matome, kad su kai kuriomis priemonėmis yra perspaudžiama“, – aiškino jis.

Savo ruožtu R. Karbauskis tikino, kad valstiečiai, jei būtų užsitikrinę daugumą spalį vykusiuose Seimo rinkimuose, planavo griežtinti karantino reikalavimus palaipsniui.

„Bet kokiu atveju, tai buvo žingsniai, kurie buvo daromi ir rudens laikotarpiu. Ir jie būtų buvę daromi toliau, paprasčiausiai Vyriausybė nutarė, kad reikia nužudyti ekonomiką ir visus žmones pasodinti į namų areštą“, – piktinosi jis.

 Antrąjį karantiną pernai lapkričio 7 dieną paskelbė buvusi Sauliaus Skvernelio Vyriausybė, nuo gruodžio 16 dieną Ingridos Šimonytės Ministrų kabinetas jo režimą sugriežtino ir pratęsė iki sausio 31-osios.

Šiuo metu šalyje uždaryta daugelis parduotuvių, sporto ir laisvalaikio praleidimo vietų, apribotas žmonių judėjimas tarp savivaldybių ir susibūrimai tiek namuose, tiek viešose vietose. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 25 12:03
Spausdinti