Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Valstybės valdomų įmonių pajamos, protestai Prancūzijoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Protestai Prancūzijoje.

Svarbiausių birželio 29-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Valstybės valdomų įmonių pajamos

Praėjusiais metais valstybės valdomų įmonių (VVĮ) pajamos siekė 6,4 mlrd. eurų, 81,6 proc. daugiau nei 2021 m., o grynasis pelnas siekė 434,3 mln. eurų – 49,6 proc. daugiau nei 2021-aisiais. Valdymo koordinavimo centro (VKC) Analizės skyriaus vadovo Gintaro Makšimo teigimu, VVĮ indėlis į valstybės biudžetą, įskaitant dividendus, pelno įmokas ir kitus netipinius mokesčius, padidėjo beveik 30 proc. ir siekė 240 mln. eurų – tai beveik 40 mln. eurų viršijo prognozes. Anot jo, šis indėlis auga jau ketverius metus, ir tikimasi, kad tokios tendencijos išliks.

Didžiausius grynojo pelno prieaugius skaičiuoja „Ignitis grupė“ (išaugo 133,3 mln. eurų), Valstybinių miškų urėdija (84,2 mln. eurų), AB „Klaipėdos nafta“ (58,1 mln. eurų), Lietuvos paštas (11,3 mln. eurų), Ignalinos atominė elektrinė (7,4 mln. eurų). Visgi, anot G. Makšimo, daugiausia valstybės biudžetui sunešė Valstybinių miškų urėdija.

Tikimasi kreditavimo paklausos pagyvėjimo

Vis mažiau bankų numato griežtinti skolinimo standartus, o dalis jų pradėjo prognozuoti paskolų paklausos pagyvėjimą, rodo naujausia Lietuvos banko atlikta bankų apklausa. Tačiau bankai tebeįžvelgia disbalansų nekilnojamojo turto rinkoje daugiausia dėl per didelių būsto kainų, teigiama Lietuvos banko pranešime.

„Ekonominių perspektyvų neapibrėžtumas ir pakilusios palūkanos vis dar vėsina paskolų paklausą – ji tebemažėja, o ir patys bankai atsargiai vertina ir prisiima riziką. Vis dėlto bankai nebenumato reikšmingesnio skolinimo standartų ir sąlygų griežtinimo“, – pranešime sakė LB ekonomistė Viktorija Grybauskaitė.

Protestai Prancūzijoje

Ketvirtadienį prezidentas Emmanuelis Macronas paragino laikytis rimties, kai per įpykusios minios protestus dėl policijos nušauto paauglio buvo užpulti viešieji pastatai, suimta 150 žmonių. 17 metų Nahelis M. antradienį buvo nušautas tiesiai į krūtinę per incidentą, pakursčiusį diskusijas apie policijos taktiką, seniai kritikuojamą teisių grupių.

Kai kur Paryžiuje naktį buvo padegti automobiliai ir šiukšlių dėžės, protestuotojai mėtė pirotechniką į riaušių policiją, paleidusią blyksnių sviedinius, kad išsklaidytų siautėjančias minias. Pratrūkęs smurtas yra labai nepageidaujama raida E. Macronui, norinčiam pamiršti pusę metų trukusius kartais smurtinius protestus dėl jo prieštaringai vertinamos pensijų reformos. Paryžiuje pratrūkę neramumai persimetė ir į kitus Prancūzijos miestus, įskaitant Tulūzą, Dižoną ir Lioną.

Rusijos karas Ukrainoje

Ukrainiečių karinės žvalgybos vadovas Kyryla Budanovas ketvirtadienį pareiškė, kad po trumpai gyvavusio „Wagner“ maišto Rusijoje Jevgenijaus Prigožino pavaldiniai nebekovos Ukrainoje.

Leidiniui „Ukrainska pravda“ jis sakė: „Dar kartą sugriautas mitas apie Rusijos režimo tvirtumą. Rusijos karinės ir kosminės pajėgos patyrė nuostolių. Taip pat privati karinė bendrovė „Wagner“ nebedalyvaus kovinėse operacijose Ukrainos teritorijoje. O tai yra efektyviausias Rusijos Federacijos dalinys, sugebėjęs bet kokia kaina pasiekti sėkmę.“

2023 06 29 16:30
Spausdinti