Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Venesuela kurs savo skaitmeninę valiutą pavadintą „Petro“
BNS
Šalies prezidentas Nicolas Maduro (Reuters nuotr.).

Krizės kamuojama Venesuela imasi pačių neįprasčiausių priemonių ekonomikos nuosmukiui suvaldyti. Jos prezidentas Nicolas Maduro paskelbė, kad šalis kuria skaitmeninę valiutą.

Ji bus pavadinta „Petro“ ir bus palaikoma Venesuelos naftos ir dujų atsargomis bei turimu auksu ir deimantais, pažymėjo šalies vadovas, kalbėjęs per valstybinę televiziją. „Tai mums leis pereiti prie naujų tarptautinio finansavimo, kuris reikalingas šalies ekonominei ir socialinei plėtrai, formų“, – pareiškė jis. Venesuelos kreditoriams ir reitingų agentūroms paskelbus, kad šalies vyriausybė ir valstybinė naftos įmonė PDVSA neįvykdė dalies įsipareigojimų, šalis susiduria su didelėmis finansavimo problemomis.
Per pastaruosius metus Venesuelos bolivaro vertė JAV dolerio atžvilgiu juodojoje rinkoje krito 95,5 procento.
N. Maduro aiškina, kad šios problemos atsirado dėl Jungtinių Valstijų rugpjūtį paskelbtų sankcijų, dėl kurių Amerikos piliečiams ir įmonėms draudžiama pirkti naujas Venesuelos vyriausybės ar PDVSA obligacijas. Venesuelą slegia gili ekonominė krizė, kurią visų pirma išprovokavo naftos kainų kritimas ir gavybos sumažėjimas. Nafta yra pagrindinis šalies tvirtos valiutos šaltinis. Per pastaruosius metus Venesuelos bolivaro vertė JAV dolerio atžvilgiu juodojoje rinkoje krito 95,5 procento. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 
2017 12 04 13:32
Spausdinti