Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


EUROPOS SĄJUNGA
Vengrija blokuoja naujas ES lėšas, skirtas ginklams Ukrainai įsigyti
ELTA
Scanpix
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas.

Vengrija blokuoja dar 500 mln. eurų iš Europos Sąjungos (ES) fondų ginklų Ukrainai išlaidoms padengti, pranešė Budapeštas ir Europos diplomatai.

ES šalys skyrė maždaug 5,6 mlrd. eurų finansavimą, kad padėtų apginkluoti Ukrainą kovai su pernai vasarį įsiveržusia Rusija. Neseniai bloko valstybės narės susitarė panaudoti 2 mlrd. eurų planui per ateinančius metus suteikti Ukrainai milijoną artilerijos sviedinių. Tai reiškia, kad didžioji dalis iš beveik 8 mlrd. eurų, šiuo metu skirtų į biudžetą neįtrauktam fondui „Europos taikos priemonė“, jau atiteko Ukrainai.

Vengrija yra glaudžiausius ryšius su Rusija palaikanti ES šalis ir pareiškė nepritarianti naujam išmokėjimui, nes, jos teigimu, lėšos skirtos paremti partneres visame pasaulyje, ne tik Ukrainą.

„Vengrijos vyriausybė nesutinka, kad Europos Sąjunga, turėdama kitų priemonių, naudotų „Europos taikos priemonę“ vien Ukrainai“, – antradienį naujienų agentūrai AFP sakė Vengrijos vyriausybė. „Vengrijos vyriausybei labai svarbu, kad šie klausimai būtų išaiškinti, todėl ji nepatvirtino dar vieno pervedimo iš Europos taikos fondo,“ – aiškino Budapeštas.

Keli Europos diplomatai trečiadienį patvirtino, kad Vengrija stabdo naują lėšų dalį, skirtą kompensuoti ES šalių Ukrainai suteiktų ginklų išlaidas. Diplomatai vis dar siekia susitarti iki ES užsienio reikalų ministrų susitikimo pirmadienį Briuselyje. Diskusijos dėl finansavimo kyla Ukrainai atkakliai prašant ginkluotės savo pajėgoms, telkiančioms pajėgumus kontrpuolimui.

Pernai ES narės susitarė, kad iki 2027 m. iš esmės galėtų padidinti fondo lubas dar 3,5 mlrd. eurų.

2023 05 17 16:08
Spausdinti