Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


KRAŠTO GYNYBA
VGT nutarė: Lietuvos kariuomenės divizija bus aprūpinta vokiškais tankais „Leopard“
ELTA
Orestas Gurevičius/ELTA
Tankas „Leopard“.

Antradienį posėdžiavusi Valstybės gynimo taryba (VGT) nutarė, kad formuojamai Lietuvos kariuomenės divizijai bus perkami vokiški tankai „Leopard“.

„Efektyviausia tankų platforma, atitinkanti visą spektrą Lietuvos iškeltų kriterijų, yra Vokietijos tankas „Leopard II“, – po posėdžio Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistus informavo šalies vadovo patarėjas Kęstutis Budrys.

„Valstybės gynimo taryba pasiūlė Krašto apsaugos ministerijai pradėti pokalbius ir derybas, po to sugrįžti į Valstybės gynimo tarybą su tankų gamintoju ir valstybėmis, kuriuos dalyvautų įsigijime“, – akcentavo jis.

K. Budrys priminė, kad VGT nutarė formuoti kariuomenės diviziją dar praėjusių metų gegužę. Vėliau buvo prašoma Krašto apsaugos ministerijos (KAM) ir Lietuvos kariuomenės pateikti vertinimus dėl tokios plėtros.

Įvertinta sąveika su Vokietijos brigados pajėgumais

Kaip po posėdžio žurnalistams nurodė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, toks sprendimas priimtas įvertinus sąveikos su Vokietijos brigada perspektyvas.

„Krašto apsaugos ministerija yra įpareigota pradėti konsultacijas, derybas ir artėti prie sutarties pasirašymo, tikrintis kiekvienu atveju“, – sakė L. Kasčiūnas.

„Šie metai būtų derybų metai“, – sakė jis, nurodydamas, kad realios lėšos tokiems įsigijimams turės būti numatytos 2025 m. valstybės biudžete.

Visgi, apie kokį papildomą finansavimą eitų kalba, L. Kasčiūnas nenurodė ir pažymėjo, kad skaičiavimus atliks KAM.

„Detales paliksiu Krašto apsaugos ministerijai, nes matyt be 200-300 mln. būtų sunku pajudėti į priekį“, – teigė Seimo narys.

„Apie tai kalbėčiau kaip apie startą“, – pridūrė jis.

Apie būsimą pirkinį daugiau detalių neatskleidžia

VGT posėdyje dalyvavęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas nebuvo linkęs detalizuoti planuojamą tankų įsigijimą iš Vokietijos.

„Daug kas priklauso nuo kitų sąlygų: kokia bus sutarta kaina ir panašiai. Tad dabar įvardinti visų detalių negalėčiau“, – sakė ministras.

ELTA primena, jog po VGT posėdžio praėjusių metų vasarą krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas žurnalistams užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo. Vėliau ministras pateikė daugiau informacijos apie šį sprendimą savo „Facebook“ paskyroje, nurodydamas detalesnius skirtingų tankų vertinimo aspektus.

Dėl viešų pareiškimų politikas sulaukė aštrios kritikos. VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Savo ruožtu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis paprašė ministro pasisakymus įvertinti Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją. Pastaroji praėjusią savaitę paskelbė, jog A. Anušauskas publikuodamas socialiniame tinkle medžiagą apie tankų įsigijimus nepaviešino Lietuvai perduotos užsienio valstybių įslaptintos informacijos.

2024 01 23 13:16
Spausdinti