Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


BRIGADA LIETUVOJE
Vokietijos kariuomenės vadas: brigados dislokavimą tikimės pradėti kitų metų pradžioje
BNS
Scanpix
Carstenas Breueris.

Vokietijos brigados dislokavimo plano įgyvendinimas turėtų prasidėti kitų metų pradžioje, sako Lietuvoje viešintis sąjungininkų vadas.

„Šio ketvirčio pabaigoje turėsime planą. Esu įsitikinęs, kad į įgyvendinimo fazę pereisime 2024-ųjų metų pradžioje, taigi, prasidedant kitiems metams“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo Vokietijos kariuomenės vadas generolas Carstenas Breueris.

„Planas, kurį užsibrėžėme, yra ambicingas. Iki šių metų pabaigos visas planavimo procesas bus baigtas, kad 2024-aisiais galėtume pereiti prie įgyvendinimo fazės. Mūsų bendra darbo grupė glaudžiai bendradarbiauja su Lietuva ir Vokietija. Temos, kurias reikia aptarti, yra labai įvairios ir, pripažinsiu, labai sudėtingos. Bet žinau, kad mes sugebėsime laikytis savo užsibrėžto grafiko“, – kalbėjo jis.

Jis pabrėžė, kad sprendimas buvo priimtas vos prieš aštuonias savaites ir tai, jog panašus projektas vykdomas pirmą kartą, todėl „viską reikia padaryti iš esmės, nuo pradžių.“

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius per NATO viršūnių susitikimą liepą Vilniuje žurnalistams sakė, kad Berlynas iki šių metų ketvirto ketvirčio turėtų parengti planą dėl vokiečių brigados Lietuvoje dislokavimo.

Vokietija nuo 2017 metų vadovauja Lietuvoje dislokuotam NATO tarptautiniam sąjungininkų batalionui.

Berlynas žada šį vienetą padidinti iki brigados dydžio, kai Lietuva įrengs kariams priimti reikiamą infrastruktūrą ir jeigu tai nesikirs su kitais NATO planais.

„Vienas dalykas aišku: dislokavimas taip lanksčiai, kaip įmanoma, atitiks NATO gynybos planus. Brigada yra dalis NATO jėgos modelio“, – kalbėjo Vokietijos kariuomenės vadas.

Lietuvoje šiuo metu dislokuotas brigados priešakinis vadovavimo elementas.

C. Breueris pabrėžė, jog Vokietijai, kurios saugumą ilgą laiką užtikrino sąjungininkai, šis įsipareigojimas yra svarbus kaip atsilyginimas už NATO kadaise parodytą solidarumą.

„Ilgą laiką Vokietija buvo NATO rytinio pakraščio valstybė. Sąjungininkų pajėgos buvo dislokuotos mano šalyje, kad apgintų kiekvieną Aljanso teritorijos centimetrą, – kalbėjo Vokietijos kariuomenės vadas. – Atėjo metas atsilyginti, grąžinti solidarumą ir saugumo jausmą, kurį mums dešimtmečius užtikrino NATO sąjungininkės.“

„Dėl to Vokietija Lietuvoje dislokuos brigadą“, – pridūrė jis.

2023 08 28 11:37
Spausdinti