Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


GRĖSMĖS LIETUVAI
VSD direktorius įvardijo Lietuvai kylančias grėsmes
ELTA
Andrius Ufartas/ELTA
VSD direktorius Darius Jauniškis.

Rusija gali inicijuoti įvairius incidentus NATO pasienyje, o Lietuvai reikėtų tikėtis agresyvios Kremliaus retorikos, sako Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis. Jo teigimu, akivaizdu, kad Vladimiro Putino vadovaujamas režimas ruošiasi ilgalaikei konfrontacijai su Vakarais.

„Matome, kad Kremlius ruošiasi ilgalaikei konfrontacijai su Vakarais. Jis turi platų spektrą priemonių bei instrumentų. Neatmestina, kad jis juos naudos, jog mažintų paramą Ukrainai. Bus panaudos informacinės bei kibernetinės operacijos – tai stebime šiuo metu. Taip pat branduolinis šantažas. Neatmestini Rusijos inicijuoti incidentai NATO šalių teritorijose“, – antradienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio sakė D. Jauniškis.

„Mažai tikėtina, kad šiais metais Rusijos agresija, tikslai ar strategijos keisis“, – sakė VSD direktorius, pridurdamas, kad Kremlius vis dar siekia Ukrainos pralaimėjimo.

„Putinas mano, kad Rusijos pasiekimai būtų Vakarų pralaimėjimo ir silpnumo požymis“, – sakė D. Jauniškis.

Jo teigimu, pasienį su Kaliningrado sritimi turinti Lietuva veikiausiai susilauks ir tik jai skirtos agresyvios retorikos iš Kremliaus.

„Tikėtinas aktyvesnis Kremliaus spaudimas Kaliningrado srities klausimais. Jie mato Kaliningradą kaip silpną savo dalį. Galime iš jų tikėtis agresyvios retorikos Lietuvos atžvilgiu“, – sakė jis, neatmesdamas, kad dėl įtemptos situacijos Artimuosiuose Rytuose tiek Europoje, tiek Lietuvoje didėja teroristinių išpuolių pavojus.

„Kol kas naujų veikėjų įsitraukimo į Izraelio ir Hamas konflikto tikimybę matome kaip mažą, tačiau Iranas sieks diktuoti savo sąlygas. Įtampa Vidurio rytuose keliasi į Europą, kyla priešprieša tarp musulmonių bendruomenių (...)Tikėtina, kad terorizmo grėsmė Europoje augs. Mes nesame apsaugoti lygiai taip pat“, – teigė D. Jauniškis.

Antradienį posėdžiavusi Valstybės gynimo taryba nutarė, kad formuojamai Lietuvos kariuomenės divizijai bus perkami vokiški tankai „Leopard“.

2024 01 23 13:49
Spausdinti