Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ASTRAVO ATOMINĖ ELEKTRINĖ
VSD: „Rosatom“ ir Minskas slepia informaciją apie tikrąją situaciją AE
BNS
BNS Foto
Astravo atominė elektrinė.

Baltarusija ir Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“ nuolat slepia informaciją apie tikrąją situaciją Astravo atominėje elektrinėje (AE), kurios statyba tęsiama nepaisant besikartojančių įrangos defektų, teigia Valstybės saugumo departamentas (VSD).

„Rosatom“ ir Baltarusijos institucijos nuolat slepia informaciją apie tikrąją situaciją AE, todėl apie įvykusius incidentus detalios informacijos neteikia“, – rašoma penktadienį viešai paskelbtoje tarnybos praėjusių metų veiklos ataskaitoje.

Pasak jos, „Rosatom“ ir Baltarusijos institucijos nuo pat projekto pradžios slėpė AE statybų metu vykusius incidentus, skubotą darbų eigą, specialistų kompetencijos stoką ir atsainų požiūrį į branduolinės saugos reikalavimus, tačiau tai nekėlė aplinkos taršos radioaktyviosiomis medžiagomis rizikų.

„Eksploatuojant branduolinę jėgainę, incidentai gali turėti rimtesnių pasekmių. Labai tikėtina, kad laiku nepateikta informacija apie tikrąją situaciją ribos galimybes operatyviai suvaldyti situaciją“, – teigia VSD.

Pasak ataskaitos, „Rosatom“ Astravo AE siekia pristatyti kaip sėkmės istoriją ir jos pavyzdžiu diegti savo technologijas ir stiprinti įtaką kitose užsienio šalyse.

Anot VSD, viešoji retorika, pagyros projektui ir naujiems technologiniams sprendimams neatspindi tikros situacijos elektrinėje – dažni jos atsijungimai nuo tinklo rodo, kad joje dirbantys specialistai nuolat susiduria su įrangos defektais ir turi improvizuoti, ieškoti laikinų sprendimų sistemoms suvaldyti.

„Susiduriama su „Rosatom“ diegtų sistemų, kurios itin svarbios branduolinei saugai užtikrinti, defektais“, – teigia VSD.

Pabrėžiama, kad AE pirmojo bloko veikla, nors ir buvo nustatyti defektai, buvo atnaujinta nesiėmus visų būtinų veiksmų incidentui nuodugniai ištirti.

Anot VSD, „Rosatom“, siekdama, kad licencija pirmojo bloko komercinei veiklai būtų išduota nepaisant trūkumų, darė spaudimą baltarusių reguliuotojui ir bandė užsitikrinti valdžios palaikymą. Dėl spaudimo Minsko priežiūros institucijos išdavė licenciją, o veikla pradėta nepašalinus defektų ir neatlikus visų įrangos testų.

„Taigi, „istorinio įvykio“ diena buvo „Rosatom“ ambicijų, atsainaus požiūrio į branduolinės saugos reikalavimus ir politinio spaudimo Baltarusijos priežiūros institucijoms rezultatas“, – nurodė VSD.

Pabrėžiama, kad Baltarusijai nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios trūko kvalifikuotų subrangovų ir personalo. AE ekspertai dėl kompetencijos stokos turi kliautis „Rosatom“ ar kitų Rusijos institucijų parama, o tai mažina tikimybę, kad į netikėtus incidentus, galinčius lemti aplinkos taršos radioaktyviosiomis medžiagomis pavojų, bus sureaguota laiku ir tinkamai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 29 11:20
Spausdinti