Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


KAUNAS
VTEK pripažino Kauno merą supainiojus interesus sprendžiant dėl jo šeimos sklypų
BNS
Dainius Labutis/ELTA
Visvaldas Matijošaitis.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį pripažino Kauno merą Visvaldą Matijošaitį supainiojus interesus, savivaldybėje sprendžiant su jo šeimos sklypais susijusius klausimus.

„Tai vienas iš didžiausių tyrimų VTEK istorijoje, labai didelės apimties, mes jį pradėjome savo iniciatyva, atsižvelgdami į žiniasklaidos informaciją, trumpai kalbant, vertinome 14 epizodų, dėl aštuonių epizodų konstatavome pažeidimą, dėl šešių nutraukėme tyrimą“, – po VTEK posėdžio žurnalistams sakė komisijos pirmininkas Gediminas Sakalauskas.

Pasak VTEK vadovo, nors V. Matijošaitis nusišalino Kauno miesto savivaldybės urbanistiniams, architektūriniams ir investiciniams klausimams spręsti skirtai komisijai svarstant jo šeimos sklypus, tačiau pasirašė jau priimtus sprendimus. V. Matijošaitis praėjusią kadenciją buvo šios komisijos vadovas.

„Įdomi situacija dėl to, kad meras priklausė miesto kultūrinių ir urbanistinių klausimų komisijai, kai komisija priiminėjo sprendimus, jis buvo nusišalinęs, tačiau problema ta, kad jis pasirašė protokolus, kitaip tariant, patvirtino, įteisino komisijos priimtus sprendimus, o tie sprendimai buvo susiję su jo privačiais interesais“, – pažymėjo G. Sakalauskas.

Pasak jo pažeidimai pripažinti epizoduose dėl sutikimų statyti daugiabučius Perlojos ir Taurakiemio gatvėse, taip pat – dėl žemės sklypų Nemuno ir Nevėžio santakos draustinyje, A. Mackevičiaus ir Perlojos gatvėse, Žemaičių plente suformavimo.

„Dėl šitų epizodų buvo konstatuoti aplinkybių pažeidimai ir VTEK pasiūlė Kauno miesto savivaldybei įvertinti, ar meras galėtų eiti pareigas šioje komisijoje, ir pasiūlėme panaikinti du administracijos direktoriaus įsakymus, kuriuos pasirašė remdamasis tos komisijos sprendimais, kalbama apie žemės sklypus Žemaičių plente“, – kalbėjo VTEK vadovas.

V. Matijošaitis savivaldybės BNS perduotame komentare neigia ką nors pažeidęs ir tarsis su teisininkais dėl galimybės skųsti VTEK sprendimą.

„Šito rašto autorius kviečiu apsilankyti Kaune, patiems pamatyti ir kauniečių paklausyti, ką žmonės galvoja apie pokyčius mieste. Turbūt po tokios viešnagės ir VTEK atstovų nuomonė greitai pasikeistų, nebent jie linkę politikuoti“, – sakė meras.

Jis tvirtina urbanistinėje komisijoje nuo visų su šeima susijusių klausimų nusišalinantis ir sprendimų priėmime nedalyvaujantis. Pasak V. Matijošaičio, urbanistinė komisija tam ir buvo sukurta, kad miestui svarbūs sprendimai būtų priimami ne vienasmeniškai, bet kolegialiai.

VTEK tyrimą pradėjo reaguodama į LRT paskelbtą informaciją apie Kauno mero šeimos sklypų privatizavimo aplinkybes. LRT tyrimo duomenimis, Kauno mero sūnus, miesto tarybos narys Šarūnas Matijošaitis už mažesnę nei rinkos kainą įgijo 2,5 mln. eurų vertės žemės sklypų patraukliose Kauno vietose.

Anot LRT, per dvi V. Matijošaičio kadencijas Kauno mieste buvo suformuota beveik tūkstantis žemės sklypų, į kuriuos atkurtos nuosavybės teisės. Beveik kas šeštas sklypas per vidutiniškai du mėnesius nuo suformavimo atsidurdavo Š. Matijošaičio arba su juo susijusių asmenų rankose.

Kauno meras šią informaciją anksčiau yra pavadinęs šmeižtu.

2023 06 21 13:21
Spausdinti