Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


VYRIAUSYBĖ
Vyriausybė atvėrė kelią Nacionalinio krizių valdymo centro steigimui
BNS
Erikas Ovčarenko/BNS
Asociatyvi nuotrauka.

Vyriausybė ketvirtadienį pritarė pakeitimams, kurie atveria kelią steigti Nacionalinio krizių valdymo centrą (NKVC).

Per posėdį pritarta Vyriausybės kanceliarijos nuostatų ir susijusių teisės aktų pakeitimams, kuriais Vyriausybės kanceliarijai patikimas nuo sausio 1 dienos veikti pradėsiančio NKVC funkcijų vykdymas.

Kaip pranešė Vyriausybė, centras dirbs kaip atskiras Vyriausybės kanceliarijos padalinys ir taps svarbiausia operacinio lygmens institucija valdant krizes ir ekstremalias situacijas.

NKVC struktūroje 24/7 principu veiks situacijų centras, vykdantis nuolatinę grėsmių Lietuvos nacionalinio saugumo interesams stebėseną.

„NKVC sutelkti profesionalūs analitiniai ir planavimo pajėgumai, derinami su šiuolaikiniais techniniais sprendimais ir realaus laiko duomenimis, padės institucijoms taikyti efektyviausias prevencines priemones siekiant išvengti krizinių ir ekstremalių situacijų, operatyviai reaguoti joms kilus ir taikyti tinkamiausias priemones šias situacijas valdant ir minimizuojant jų pasekmes“, – sako Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Nacionalinis krizių valdymo centras steigiamas Seimui gruodžio 8 dieną priėmus naują Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatymą bei su juo susijusius įstatymų pakeitimus.

Vyriausybė nurodo, kad pakeitimais kuriama integruota krizių valdymo ir civilinės saugos sistema, kuri padės valstybei geriau pasirengti ir efektyviau koordinuoti krizių ir ekstremaliųjų situacijų valdymą.

Kilus krizei ar ekstremaliai situacijai NKVC užtikrins šių situacijų valdymą, taip pat koordinuos grėsmių nacionaliniam saugumui prevenciją, koordinuos valstybės rezervo tvarkytojų veiklą, valstybės strateginę komunikaciją nacionalinio saugumo srityje.

Pasak pranešimo, kiti NKVC keliami uždaviniai – užtikrinti Nacionalinio saugumo komisijos veiklą, koordinuoti nevyriausybinių organizacijų, savanorių pajėgų pasitelkimą valstybės mastu.

NKVC taip pat organizuos valstybės ir tarptautinio lygio krizių ir ekstremaliųjų situacijų valdymo pratybas.

Nacionaliniame krizių valdymo centre dirbs ekspertai, kurie teiks valstybės operacijų vadovui informaciją ir siūlymus dėl paieškos, gelbėjimo ir neatidėliotinų darbų, įvykių, ekstremaliųjų įvykių ir valstybės lygio ekstremaliosios situacijos likvidavimo ir jos padarinių šalinimo organizavimo darbų, koordinuos ir kontroliuos valstybės operacijų vadovo sprendimų įgyvendinimą ir kt.

2022 12 29 11:59
Spausdinti