Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NPD
Vyriausybė nepalaikė prezidento siūlymo didinti NPD
BNS
Fotobankas
G. Skaistė.

Vyriausybė siūlo Seimui nepritarti prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvai 50 eurų – iki 450 eurų – didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), taip siekiant padidinti mažiausiai uždirbančių asmenų pajamas.

„Siūloma iš esmės pritarti įstatymo projekto tikslui padidinti mažiausiai uždirbančių asmenų pajamas ir taip prisidėti prie pajamų nelygybės mažinimo, – kas atitinka ir mūsų Vyriausybės programą, – tačiau nepritarti įstatymo projektu siūlomoms teisinio reguliavimo priemonėms“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo finansų ministrė Gintarė Skaistė. 

Išvadą trečiadienį pateikęs Ministrų kabinetas argumentuoja, kad šiuo metu yra vykdoma kompleksinė mokesčių lengvatų peržiūra, o NPD klausimą numatyta nagrinėti kompleksiškai, vertinant pajamų nelygybės mažinimą lemiančių apmokestinimo priemonių veiksmingumą.

Ministrė priminė, kad tarpinstitucinė darbo grupė pateiks pasiūlymų dėl sisteminių pajamų nelygybės problemos sprendimo priemonių. 

„Šis posėdis numatytas šiek tiek vėliau ir sprendimai būtų priimami šių metų rudenį, rudens sesijoje būtų atnešti į Seimą ir ten būtų matomas turbūt holistinis vaizdas su kitomis mokestinėmis priemonėmis“, – sakė G. Skaistė. 

Anot jos, priėmus G. Nausėdos siūlomą įstatymo projektą į valstybės ir savivaldybių biudžetus per metus būtų negauta apie 78 mln. eurų, o dabar to nėra suplanuota biudžete. 

„Įstatymo projekto įsigaliojimas viduryje metų tiesiogiai didintų mokesčio administravimo naštą ir tokie sprendimai turėtų būti siejami su biudžetinių metų pradžia“, – argumentavo finansų ministrė. 

Išvadoje nurodoma, jog NPD didinimo poveikis pajamų nelygybei yra itin ribotas ir siūlomi pakeitimai pajamų nelygybę sumažintų nereikšmingai. 

Praėjusią savaitę Seime skaidydamas antrąjį metinį pranešimą, prezidentas skyrė dėmesio ir šiam savo siūlymui, pabrėždamas, jog nesutinka, kad „ši pagalba mažiausiai uždirbančiam žmogui yra perteklinė, nesprendžia esminių problemų ar gali palaukti“. 

Jei Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisa įsigaliotų nuo liepos, kaip siūlo prezidentas, naujas NPD būtų retrospektyviai taikomas visoms metų pajamoms. 

Gegužės pabaigoje šiai pataisai Seime pritarta po pateikimo.

G. Nausėda NPD didinimą inicijavo ir pernai bei sulaukė pritarimo Seime – NPD tuomet padidintas 50 eurų iki 400 eurų. Pakeitimai įsigaliojo praėjusių metų liepą. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 16 15:23
Spausdinti