Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


AUTOMOBILIŲ SPORTAS
„Dacia“ demonstruoja ambicijas: dalyvaus Dakaro ralyje
IQ
Bendrovė
S. Loebas ir C. Gutierrez.

Automobilių gamintoja „Dacia“ patvirtino, kad nuo 2025 m. dalyvaus Pasaulio ralio reidų čempionate, kurio kulminacija – Dakaro ralis, sunkiausiomis ir sudėtingiausiomis pasaulyje laikomos varžybos.

Jau daugiau kaip 40 metų vykstantis Dakaras kasmet pritraukia apie 500 įvairių tautybių nuotykių ieškotojų, kurie dalyvauja unikaliose varžybose.

Varžyboms „Dacia“ sukurs keturiais ratais varomą automobilį prototipą, kuris bus varomas sintetiniais degalais. „Dacia“ pasitelks Dakaro ralį kaip bandymų platformą ir idėjų laboratoriją. Ralio metu gamintoja sieks išbandyti naujus sprendimus „à la Dacia“, susijusius ne tik su bekelei skirtomis funkcijomis, bet ir su automobilio energijos šaltinio pasirinkimu.

„Dacia“ prototipai bus išbandyti jau 2024 m. Maroko ralyje.

Šį projektą „Dacia“ plėtos pasikliaudama „Renault“ grupės, kuriai priklauso, įgūdžiais bei Didžiosios Britanijos automobilių sporto ir inžinerijos grupe „Prodrive“, kurios patirtis kuriant prototipus ralio varžyboms yra žinoma visame pasaulyje. Jau beveik 40 metų „Prodrive“ yra viena svarbiausių automobilių sporto dalyvių visame pasaulyje, padedanti prekių ženklams laimėti daugybę tarptautinių čempionatų.

„Prodrive“ Dakaro ralyje ir ralio reide dalyvauja nuo 2020 m., dalyvavo paskutiniuose trijuose Dakaro raliuose su savo komandų sukurtais ir valdomais automobiliais.

Ekipoje – prancūzas ir ispanė

„Dacia“ komandai atstovaus prancūzas Sébastienas Loebas, 2022 ir 2023 m. antrąją vietą bendroje Dakaro įskaitoje užėmęs patyręs pilotas. Prie antro ekipažo vairo sės ispanė Cristina Gutierrez Herrero. 2017 m. ji tapo pirmąja ispane, finišavusia Dakaro ralyje automobiliu. 31 metų moteris 2017–2023 m. jau dalyvavo Dakaro ralyje septynis kartus. C. Gutierrez Herrero taip pat yra Ispanijos bekelės čempionė (moterų kategorijoje) nuo 2012 m.

S. Loebas, visų laikų geriausias ralio lenktynininkas, 2004–2012 m. 9 kartus iš eilės laimėjo Pasaulio ralio čempionatą. Jis yra vienas sėkmingiausių automobilių sporto atstovų pasaulyje. Dakare dalyvauja nuo 2016 m., o nuo 2021 m. jis vairuoja britų komandos „Prodrive“ lenktyninį automobilį „Bahrain Raid Xtreme Hunter“.

Varomas sintetiniais degalais

„Dacia“ prototipas bus varomas bandomais sintetiniais degalais, tiekiamais Saudo Arabijos kompanijos „Aramco“.

„Aramco“ sintetinius degalus išgauna derindami vadinamąjį žaliąjį vandenilį su surinktu anglies dvideginiu. Taip užtikrinami mažiau anglies dioksido išmetantys iš atsinaujinančių energijos šaltinių pagaminti degalai, suderinami su šiuolaikiniais varikliais.

2023 07 03 15:11
Spausdinti