Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


PASAULIS 2024
Olimpinės žaidynės suteiks neilgą atokvėpį nuo poliarizuojančios politikos
Sophie Pedder
The Economist.

2024 m. Emmanuelis Macronas sieks susigrąžinti lyderystę Europoje, o Prancūzija pradės ruoštis rungtynėms dėl jo įpėdinio. Abu šie įvykiai vyks Paryžiaus olimpiados fone, kuri drauge pristatys Prancūziją visam pasauliui ir išmėgins tautos vienybę susiskaldymo laikotarpiu.

2017 m. ką tik išrinktas Prancūzijos prezidentas sakydamas kalbą Sorbonoje išdėstė savo viziją apie suverenesnę ir savarankiškesnę Europą. 2024 m. E. Macronas bandys atgaivinti šį novatorišką siekį. Europai minint 80-ąsias išsilaipinimo Normandijoje metines, jis paragins ją atsibusti ir pamatyti naujas geopolitines grėsmes, ypač grėsmę, kad amerikiečiai vėl išsirinks prezidentą, norintį mažinti įsipareigojimus Europos saugumui. Tikėtina, kad nemažai girdėsime apie Europos strateginę autonomiją. E. Macronas taip pat pasisakys už Ukrainos integraciją į ES ir NATO.

Prancūzai jau pamažu ims mąstyti apie prezidento įpėdinį. 2027 m., kai vyks kiti šalies vadovo rinkimai, dvi kadencijas atidirbęs E. Macronas turės pasitraukti. Didžiausias klausimas – kas iš plataus politinio centro galėtų jį pakeisti ir pasipriešinti kraštutines dešiniąsias pažiūras propaguojančiai Marine Le Pen.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 16 12:00
Spausdinti