Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JAVIERAS MILEI
Argentinos prezidentas: sekso guru, fantastinių kostiumų mėgėjas ir nusivylęs ekonomistas?
Ana Lankes
Scanpix

Jis turi netradicinių idėjų, kaip atgaivinti ekonomiką. Tačiau jo aršumas ir prielankumas kraštutiniams dešiniesiems gali tik dar labiau pakenkti šaliai. Ana Lankes piešia išrinktojo Argentinos prezidento portretą.

Argentinos prezidento rinkimus laimėjęs Javieras Milei 2019 m. sudalyvavo fantastinių personažų suvažiavime. Jis vilkėjo juodos ir geltonos spalvos aptemptus drabužius ir laikė auksinę lazdą. Jo paties sugalvotas personažas buvo generolas Ankapas, vadovaujantis Liberlandijai, „kurioje niekas nemoka mokesčių“. Personažo varde užkoduotas terminas „anarchokapitalizmas“, apibūdinantis liberalią kryptį, siekiančią visiškai panaikinti valstybę ir sukurti nevaržomą laisvąją rinką. Linksmai nusiteikusių paauglių būreliui J. Milei pasakojo, kad generolo misija – „kalti į klyną keinsistams ir kolektyvistams“.

Lapkritį J. Milei tapo realios šalies vadovu, bet sunku nuspėti, kokį personažą jis vaidins laimėjęs rinkimus. Per penkerius metus ekonomistas, daugiausia garsėjantis ekscentriškais pasirodymais televizijoje, stos prie antro pagal dydį Pietų Amerikos ūkio vairo. Rinkimų kampanijos renginiuose jis elgėsi kaip roko žvaigždė. Apsivilkęs odinę striukę ir šokinėdamas po sceną 15 tūkst. gerbėjų akivaizdoje bliovė roko dainos žodžius: „Pasimetusiame pasaulyje aš esu karalius!“ Tačiau duodamas interviu kandidatas mieliau renkasi nevalyvo akademiko įvaizdį: susivėlęs ir su akiniais, kurie vis taikosi nuslysti nuo nosies.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 01 13 06:45
Spausdinti