Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


SUNKUS PALIKIMAS
Atsiprašymo gastrolės: vergvaldžių palikuonys keliauja atleidimo į Karibų regiono valstybes
Charlie McCann
Vida Press
Ch. Gladstone’as su savo žmona namuose, Havardeno pilyje.

Jų protėvis buvo vienas didžiausių Didžiosios Britanijos vergvaldžių. Todėl jie nuvyko į Karibų jūros regioną atsiprašyti. Charlie McCann keliavo kartu pamatyti, ar buvo atleista.

Vos išlipęs iš lėktuvo Charlie Gladstone’as ėmė gailėtis sprendimo atvykti į Gajaną. Šioje šalyje jis lankėsi pirmą kartą, bet turėjo su ja seną nemalonų ryšį: vienas jo protėvių čia laikė daugiau nei tūkstantį vergų.

Gladstone’ų pavardę Didžiojoje Britanijoje išgarsino Charlie senelis – garsus karalienės Viktorijos laikų politikas ir Liberalų partijos ministras pirmininkas Williamas Gladstone’as. Kiek mažiau garsus buvo Williamo tėvas – pirklys ir vergvaldys seras Johnas Gladstone’as. Bėgant metams jų palikuonims prisiminimai apie ministrą pirmininką ir jo tėvą buvo dvi labai skirtingos šeimos relikvijos. Pirmąją jie laikė ant židinio atbrailos ir nepaliaudami blizgino, o antrąją užkišo palėpėje kaupti dulkių ir pamažu nugrimzti užmarštin.

Vis dėlto 2020 m. šeima buvo priversta stoti akistaton su savo praeitimi. Per pasaulinius protestus, kilusius po George’o Floydo nužudymo, Bristolyje, pietvakarinėje Anglijos dalyje, minia nugriovė XVII a. pirklio ir vergvaldžio Edwardo Colstono statulą. Aktyvistams dairantis kitų su šiuo gėdingu verslu susijusių istorinių asmenybių, buvo išsiaiškinta tiesa apie W. Gladstono tėvą ir pasigirdo raginimų versti jo statulas. Liverpulio universitetas pervadino kai kurias auditorijas, pagerbiančias šio karalienės Viktorijos laikų premjero atminimą.

2024 04 13 07:00
Spausdinti