Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ŠNIPŲ ISTORIJOS
CŽA rūpesčio apgaubti perbėgėliai
Bryanas Densonas, Davidas Wolmanas
Shutterstock

Šaltojo karo metais JAV centrinė žvalgybos agentūra įkūrė programą, pagal kurią užsienio šnipai buvo perkeliami į Ameriką. Rusijai įsiveržus į Ukrainą ši programa vėl gali būti atnaujinta. Kodėl? Aiškinasi Bryanas Densonas ir Davidas Wolmanas.

2019 m. rugsėjo rytą būrys žurnalistų įsiveržė į ramų Virdžinijos priemiestį ir pasistatė sunkvežimius su televizijos įranga didžiulės žalios pievos pakraštyje. Vos prieš kelias dienas šiame šešių miegamųjų name su artimaisiais gyveno buvęs Rusijos diplomatas Olegas Smolenkovas. Dabar pastatas jau buvo tuščias.

Prieš dvejus metus CŽA slapta išvežė šią šeimą iš Rusijos, taip atsilygindama už daugybę metų, kuriuos O. Smolenkovas šnipinėjo agentūrai dirbdamas Vladimiro Putino patarėjo užsienio politikos klausimais padėjėju. Manoma, kad dauguma įrodymų apie slaptas V. Putino pastangas pakreipti 2016 m. JAV prezidento rinkimus Donaldo Trumpo naudai buvo gauta būtent iš O. Smolenkovo, nors JAV vyriausybė to nepripažįsta.

Praėjus penkiems mėnesiams po to, kai D. Trumpas stojo prie valstybės vairo, švelnių veido bruožų O. Smolenkovas su žmona ir trimis vaikais išskrido į Porto Montenegrą – turtingų rusų pamėgtą kurortą Juodkalnijoje prie Adrijos jūros. Dėl trinties tarp šiųdviejų šalių Rusijos vyriausybė buvo uždraudusi valstybės tarnautojams keliauti į Juodkalniją, bet Smolenkovai neketino ten užsibūti. CŽA tuoj pat išskraidino juos į JAV.

2023 07 19 06:45
Spausdinti