Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


IRAKAS
Didžiausias banko apiplėšimas pasaulio istorijoje
Nicolas Pelhamas
Scanpix, Shutterstock, Unsplash, Pixabay

Vidury baltos dienos iš Irako didžiausio valstybinio banko nusikaltėliai pavogė 2,5 mlrd. JAV dolerių. Nicolas Pelhamas seka jų pėdsakais.

Karštą 2022 m. rugsėjo dieną tyrėjas nervingai artinosi prie savo namų Bagdado centre. Aga Husseinas Kanberas jau buvo įpratęs prieš kišdamas raktą į durų spyną apsidairyti, ar gatvėje nėra nieko neįprasta. Kitoje rankoje jis spaudė nutrintą rudą odinį portfelį. Būtent dėl jo turinio grėsė pavojus tyrėjo gyvybei.

Toks šnipų filmo vertas gyvenimas H. Kanberui nebuvo įprastas. Skaitmenine bankininkyste besidomintis 49-ejų konsultantas gimė Irake, bet didžiąją dalį brandaus gyvenimo praleido Stokholme. Ten jis gyveno ramiai ir tvarkingai: dirbo, sportavo, gėrė kavą. Praėjusią vasarą Irako finansų ministras paprašė jo sugrįžti į Bagdadą tirti gandų apie vagystę iš šios šalies didžiausio valstybinio banko „Rafidain“.

Prie banko duomenų prieinančius asmenis itin viliojo viena konkreti sąskaita. Su valstybe sutartis pasirašiusios naftos bendrovės (ir kitos Irake veikiančios įmonės) privalo iš anksto sumokėti mokesčius. Mokesčių inspekcija šiuos įnašus laiko sąskaitoje Nr. 60032. Vėliau įmonės gali prašyti grąžinti dalį mokesčių, jei paaiškėja, kad gavo mažiau pelno, nei tikėtasi, bet tam reikia įveikti nemažai biurokratinių užkardų. Neatsiimtos permokos sąskaitoje guli apie penkerius metus, o paskui yra pervedamos į valstybės iždą. Laikui bėgant sąskaitoje Nr. 60032 susikaupė masinantys šimtai milijonų JAV dolerių. 2022 m. viduryje pasklido žinia, kad kažkas pradėjo išimti didžiules šių pinigų sumas.

2023 10 19 06:45
Spausdinti