Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


XI JINPINGAS
Diktatoriaus gimimas
Sue-Lin Wong
Scanpix

Būdamas trylikos Xi Jinpingas buvo išvilktas į kiemą ir priverstas užsidėti gėdos kepurę. Tas geležinis kūgis buvo toks sunkus, kad berniukas turėjo jį prilaikyti abiem rankomis. Ant kepurės kiniškais rašmenimis buvo užrašytas jo prasižengimas: pasirodo, Xi Jinpingas – kontrrevoliucionierius. Minia šaukė „šalin Xi Jinpingą“. Prie scenos sėdinti motina mosuodama kumščiu skandavo kartu su minia.

Tai nutiko 1966 m., ką tik prasidėjus Kultūrinei revoliucijai. Xi Jinpingas atsidūrė sulaikymo centre, skirtame nušalintų vyriausybės pareigūnų vaikams. Motina buvo priversta jį pasmerkti, bet Xi Jinpingas išsmukęs pro langą per liūtį parbėgo namo: „Mama, aš alkanas“, – ištarė jis kalendamas dantimis. Bet motina išvarė jį į naktį permirkusiais drabužiais ir gurgiančiu skrandžiu. Paskui ji jį įskundė, nes kiti du vaikai vis dar gyveno namie ir nebuvo pasmerkti. Tai buvo izoliacijos ir siaubo metai. Sulaukęs šešiolikos Xi Jinpingas kartu su milijonais kitų jaunų miestiečių kinų buvo išsiųstas į kaimą mokytis iš valstiečių. Ten pirmą kartą pamatęs mėsą buvo toks alkanas, kad surijo ją žalią.

Praėjus daugiau nei pusei amžiaus tas išsigandęs bėglys dabar vadovauja partijai, kuri kadaise kėsinosi sunaikinti visą jo šeimą. Kai 2012 m. Xi Jinpingas buvo paskirtas Kinijos komunistų partijos vadovu, politikos apžvalgininkai tikėjosi, kad žiaurios mašinos auka gali palaipsniui ją reformuoti. Tačiau naujojo pirmininko vedama Kinija tapo labiausiai stebima valstybe pasaulyje, kurią apibrėžia kontrolė ir asmeninė valdžia.

Po Mao sukeltos beprotybės jo įpėdiniai prisiekė, kad daugiau niekada neleis vienam asmeniui turėti tokios įtakos: vadovai dalysis atsakomybe, sprendimai bus priimami bendru sutarimu. Xi Jinpingas pamynė šias taisykles sutelkdamas valdžią savo rankose ir atsisakydamas tradicijos, pagal kurią vadovai gali būti skiriami tik dviem 5 metų kadencijoms. 1,4 mlrd. Kinijos gyventojų ir daugybės kitų žmonių ateitis priklauso nuo vieno žmogaus mąstysenos. Tačiau informacija apie Xi Jinpingą taip griežtai kontroliuojama, kad atskleisti jo motyvus gali tik praeitis.

2022 12 03 06:45
Spausdinti