Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


E. Gabrėnaitė: „Man įdomu, kas bus toliau“
Viktorija Vitkauskaitė
(Dmitrijaus Matvejevo nuotr.).

Šiemet Eglei Gabrėnaitei įteikta Nacionalinė premija užliejo ją didžiulio dėmesio banga ir nuplukdė į daugybę prisiminimų. Viktorija Vitkauskaitė su aktore prisėda pokalbio apie tai, kuo ji gyvena dabar.

„Tiesą pasakius, jau pati sau atsibodau, nebegaliu klausyt“, – sodriu balsu išberia aktorė, sulaukusi mano skambučio duoti dar vieną interviu. Nutyliu savo nuomonę, kad E. Gabrėnaitė atsibodusi nebent tik E. Gabrėnaitei. Jau susitikus ir įsibėgėjus pokalbiui ji prasitaria, kiek daug sveikinimų, komplimentų sulaukė pelniusi premiją. Šia proga pakviesta į vieną tiesioginę radijo laidą baiminosi klausytojų skambučių, bet jie pylėsi vienas po kito – su padėkomis, palinkėjimais, prašymais save saugoti: „Tiek meilės gavau! Po to ėjau gatve ir verkiau.“

Vis dėlto daugybės interviu sukurtas paviršutiniškas įspūdis, kad apie aktorę žinome kone viską, tėra juokinga iliuzija. Šviesaus atminimo rašytoja Jurga Ivanauskaitė 2005 m. išleistoje pokalbių knygoje „Švelnūs tardymai“ savo interviu su E. Gabrėnaite pavadino „katė, kuri vaikšto pati sau viena“. „Aš turiu ką pati su savimi veikti“, – tada sakė aktorė. Tą patį pakartoja ir šiandien. Tik ji viena žino ir tai, kas suguldyta į tuos dienoraščių puslapius, kuriuos išskėstomis rankomis priimtų bet kuri šalies knygų leidykla. Tačiau jie saugiai tebeguli stalčiuose. „Reikia žinoti, kodėl rašai. Kol kas nematau prasmės tiražuoti savo gyvenimą“, – yra kalbėjusi viename interviu.

Tas „nematau prasmės“ lydi ir kitus aktorės sprendimus ko nors nedaryti, nedalyvauti, atsisakyti. Nešvęsti jubiliejaus, nors aplinkiniai ir spaudžia. Nelikti kompanijoje, jei tuo metu labiausiai norisi grįžti namo. Nesiimti naujo vaidmens, net jeigu logika diktuoja priešingai. E. Gabrėnaitė juokiasi, kad Valentinas Masalskis jos prašė: „Suvaidink ką nors nepabėgus, būk gera, man jau gėda pasakyti, kad tu mano draugė.“ Aktorius Arūnas Sakalauskas yra šmaikštavęs, kad jei E. Gabrėnaitė skubiai lekia gatve – vadinasi, ją vejasi vaidmuo. Tačiau dar nė karto, atsisakiusi vaidmens, aktorė nepasigailėjo. Net šį sezoną, kai jau pradėjus repeticijas Valstybiniame jaunimo teatre pasitraukė iš Gintaro Varno režisuojamo spektaklio „Junas Gabrielis Borkmanas“.

2018 05 07 14:12
Spausdinti