Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Greitesnės už prietarus
IQ Life
(Pixabay nuotr.).

Bėgikės jau seniai kovoja dėl pripažinimo ir statuso, kuriais mėgaujasi maratonus ar krosus įveikiantys vyrai. Rachel Hewitt domisi, kodėl bėgimo batelius apsiavusi moteris vis dar laikoma maištininke.

2018 m. spalio 28 d., kai Didžiosios Britanijos gyventojai persuko laikrodžius valanda atgal, apie 17 val. apsiaviau bėgimo batelius ir išėjau pro duris. Mano įprastinis maršrutas yra 11 km ilgio ratas. Jis prasideda gynybine siena apjuostame Jorko senamiestyje, driekiasi į pietus gerais tvirtais dviračių takais, paskui suka labiau pažliugusiais keliukais pro giraitę iki gretimo Bišoptorpo kaimo ir grįžta priemiesčių alėjomis, per lenktynių trasą ir grįstu paupio taku. Maršrutas nekalvotas, jį įveikiant netrukdo automobiliai. Bėgu vieną du kartus per savaitę, užtrunku valandą ir vieną, dvi ar net tris minutes. Jei tik būna ne mano eilė migdyti vaikus ir spėju persirengti vos baigusi darbą, pabėgiojusi grįžtu namo dar prieš sutemas. Bet tądien, kai persukome laikrodžius, 17 val. jau buvo tamsu. Nesvarbu. Apsivilkusi ryškią liemenę, riešus bei kulkšnis apsegusi atšvaitais ir užsimaukšlinusi naująjį ant galvos tvirtinamą žibintuvėlį, išbėgau iš namų.

Bėgioju jau gerus dešimt metų, nuo tada, kai įpusėjau trečią gyvenimo dešimtmetį. Pradžioje ši veikla ne itin džiugino. Pabėgiojusi vos porą savaičių (trumpus nuotolius ant bėgimo takelio) nutariau įveikti 13 km palei kelią nuo poilsinės sodybos Jorkšyro slėniuose iki artimiausio miestelio. Avėjau numintus konversus, tad Pateli Bridžą pasiekiau kamuojama Achilo sausgyslės uždegimo.

Bet bėgiojau toliau. Vis kursčiau savo polinkį vertę sieti su kiekybe. Vertindavau tai, ką galima apskaičiuoti ir pamatuoti. Mėgavausi duomenimis: atstumais, asmeniniais rekordais, sudegintomis kalorijomis. Tačiau bėgti buvo fiziškai nemalonu. Skaudėdavo klubus ir kelius. Norint įveikti pusmaratonį tekdavo suvartoti vis daugiau ibuprofeno, kol galiausiai skausmas tapo nebepakeliamas ir buvau priversta liautis. Bėgau, nes maniau, kad turėčiau būti bėgikė. Bet dėl skausmo ir dėl to, kad nepasiekdavau pageidaujamo tempo, bėgdama nuolat jausdavau nusivylimą.

2019 10 18 12:13
Spausdinti