Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Kantrybės pamokos kalėjime
IQ Life
(Scanpix nuotr.).

Arizonos valstijos pataisos namuose kaliniai mokosi tramdyti laukinius arklius. Haley Cohen aiškinasi, kaip dirbant su gyvūnais taip pat mokomasi gyventi ir keisti pataisos politiką.

Tekant Arizonos saulei Brianas Tierce’as nusiveda bėrį į apskritą aptvarą ir uždaro plieninius vartus. Tvirtasprandis B. Tierce’as pilkai žydromis akimis nužingsniuoja su globotiniu į aptvaro vidurį ir pakelia polistireno gūnią, kurią anądien paliko numestą ant žemės. Ištiesia gūnią, ir bėris Obi-Van, pavadintas pagal džedajų meistrą iš filmo „Žvaigždžių karai“, įtariai ją pauosto. Staiga išsigandęs arklys sušnarpščia ir įtempęs kaklą atitraukia snukį. B. Tierce’as nuleidžia gūnią prie šono ir ramina: „Viskas gerai, berniuk. Niekas tavęs neskriaudžia.“ Kurį laiką vyras stebi, ar Obi-Van galva grįš į ramesnę padėtį. Tada B. Tierce’as pabando dar sykį, švelniai braukdamas gūnia arkliui per snukį ir skruostus. „Jam dar niekas niekada nebuvo uždėjęs gūnios, – aiškina jis. – Galbūt šiandien man pavyks jį pabalnoti. Bet nebandau uždėti arkliui balno. Noriu, kad jis priimtų balną.“

Kantrybė ir švelnumas nėra B. Tierce’ui įprastos savybės. Penkiasdešimtmečiui liko vos keli mėnesiai iš septynerių metų laisvės atėmimo bausmės Arizonos valstijos kalėjime Florense už tai, kad apsvaigęs nuo metamfetamino užpuolė buvusią merginą. „Sistemoje praleidau visą gyvenimą. Tikriausiai mane priskyrė prie nepataisomų, kai dar buvau penkerių.“ Būdamas tokio amžiaus B. Tierce’as pasprukdavo pro savo namų langą Finikse, šlaistydavosi gatvėmis su vyresniais draugais ir grįždavo tik vėlai vakare. Tėvas paliko šeimą, kai berniukas buvo visai mažas, mama, turėjusi dar du vaikus, sirgo poliomielitu. „Ji mirtinai bijodavo. Ir turėjo ką nors daryti, nes negalėjo manęs suvaldyti“, – abejingai sako B. Tierce’as. Berniukas buvo perkeltas į grupinio gyvenimo namus sunkaus elgesio vaikams, kur jam visą vaikystę teko kęsti fizinį ir seksualinį smurtą. Sulaukęs aštuoniolikos ir pagaliau tapęs nepriklausomas, B. Tierce’as atrado metamfetaminą. Per kitus 32 metus 21-us praleido kalėjimuose – daugiausia dėl kaltinimų, susijusių su narkotikais.

Dabartinė, penktoji, B. Tierce’ui paskirta bausmė maloniausia. Daugelyje valstijų, tarp jų Arizonoje, pagal įstatymą visi fiziškai pajėgūs kaliniai privalo dirbti. Kol kiti Florenso pataisos komplekso gyventojai pluša siuvyklose, gaudo tilapijas kalėjimo žuvų ūkyje arba taiso sugedusias įstaigos transporto priemones, B. Tierce’as, vienas iš 20 asmenų, darbo dienas leidžia atvirame ore, dresuodamas mustangus pagal kalėjimo Laukinių arklių programą kaliniams (WHIP).

2018 06 22 11:03
Spausdinti