Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


LIETUVIS UKRAINOJE
Karas nėra romantika: Belgijos lietuvio išpažintis apie kovą Ukrainos fronte
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Pixabay

Belgijos lietuvis Mantas (vardas pakeistas) pirmą kartą išvyko į Ukrainą vos karui prasidėjus, kai prezidentas Volodymyras Zelenskis pakvietė visus norinčius prisijungti prie užsieniečių legiono ir ginti šalį nuo agresoriaus. 2023-iaisiais Mantas vėl pusmetį dalyvavo karo veiksmuose. Jo pasakojimą užrašė Evaldas Labanauskas.

Tikriausiai pirma šio karo pamokų man – niekada nesakyk niekada. Sakiau, kad niekada negrįšiu į Ukrainą, bet neišlaikiau ir grįžau. Pavasarį susisiekiau su bendražygiais iš pirmosios misijos, nusipirkau seną visureigį ir susikrovęs tai, kas atrodė būtina, patraukiau į Ukrainos rytus, iš kur tuomet sklido kontrpuolimo nuotaikos.

Pirmasis iššūkis dar toli nuo ten, kur gaudžia patrankos, – Lenkijos ir Ukrainos pasienis. Pasirodo, įvežti automobilį tikrai nėra taip lengva, net jei jis skirtas Ukrainos kariuomenei ir turi tvarkingus belgiškus dokumentus.

Vis dėlto po 3–4 valandų vėl kelyje per kariaujančią šalį. Tik ta šalis didelė ir Vakarų Ukrainoje karo ženklų beveik nėra. Važiuodamas iki pat Kyjivo nemačiau beveik nieko, tiesiogiai susijusio su karu. Gal tik tai, kad labai daug kareivių, žmonių su uniforma. Išskyrus tai, visai nesijaučia karo.

2024 03 31 06:45
Spausdinti