Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PALESTINA
„Liūtų urve“: Vakarų Kranto Z kartos kovotojai
Aymanas Oghanna
Shutterstock

Naujas ginkluotas judėjimas ne itin organizuotas, bet turi stiprų prekės ženklą. Su kovotojais susitiko Aymanas Oghanna.

Šią vasarą Vakarų Krante sekiau paskui Abu al Ajoudą palestiniečių miesto Nabluso gatvėmis. Ėjome tylėdami, retkarčiais palenkdami galvas, kad pralįstume pro Osmanų laikų arką. Galiausiai A. al Ajoudas sustojo prie geležinių durų ir paplekšnojęs man per petį nusivedė į tamsų kambarį. Patalpoje buvo ekranas, transliuojantis vaizdą iš kamerų pastato prieigose. Atvykome į slėptuvę.

„Man dar neteko bendrauti su žurnalistu, – nesišypsodamas pasakė 35-erių A. al Ajoudas. – Tikiuosi, neteks dėl to gailėtis.“ Mano krepšį su fotoaparatu jis nunešė į kitą kambarį. A. al Ajoudas (tai nėra tikrieji jo vardas ir pavardė) priklauso palestiniečių ginkluoto pasipriešinimo organizacijai „Arin al Usoud“ („Liūtų urvas“), įsikūrusiai Izraelio okupuotame Vakarų Krante. Ši pernai vasarą susiformavusi grupuotė jau surengė dešimtis išpuolių, įskaitant Izraelio kareivio nužudymą Jeruzalėje.

Nuo 2000–2005 m. sukilimo (antrosios intifados) Palestinos savivaldos valdomame Vakarų Krante buvo palyginti ramu. Tačiau per pastaruosius dvejus metus smurto vėl padaugėjo. Per pirmą šių metų pusmetį Vakarų Krante žuvo 114 palestiniečių ir 16 izraeliečių (pernai per tą patį laikotarpį žuvo 57 palestiniečiai ir du izraeliečiai). Didelę dalį neramumų kelia ginkluotos jaunų vyrų grupės, kurių nusivylimas Izraelio okupacija ir silpstančia Palestinos savivalda pasiekė kritinę ribą. Izraelio kariuomenės duomenimis, pernai Nabluse ir jo apylinkėse palestiniečiai surengė 61 išpuolį šaunamaisiais ginklais prieš Izraelio karius ir civilius gyventojus, o 2020 m. tokių išpuolių buvo tik trys.

2023 09 16 06:45
Spausdinti