Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SAUDO ARABIJA
M. bin Salmanas – dykumos despotas
Nicolas Pelhamas
Scanpix

Saudo Arabijoje absoliuti valdžia priklauso ūmiam tūkstantmečio kartos atstovui. Nicolas Pelhamas svarsto, koks bus kitas jo žingsnis?

Niekas nenorėdavo žaisti futbolo su Muhammadu bin Salmanu. Suprantama, berniukas buvo Saudo Arabijos karališkosios šeimos palikuonis, bet tuo gali pasigirti ir dar 15 tūkst. šalies gyventojų. Kaip prisimena vienas vaikystės pažįstamas, klasės draugai mieliau rinkdavosi jo pusbrolių draugiją, nes šie užėmė geresnes pozicijas eilėje prie sosto. Vienas šeimos draugas pasakojo, kad tas visų atstumtas vaikas, vėliau tapęs sosto paveldėtoju, net buvo pramintas „mažuoju Saddamu“.

M. bin Salmano (dabar jis dažniau žinomas inicialais M. B. S.) gyvenimas neglostė ir namie. Jo tėvas Salmanas jau turėjo penkis sūnus su pirmąja žmona, išsilavinusia moterimi iš elitinės miesto šeimos. Trečioji Salmano žmona, M. B. S. motina, buvo kilusi iš dykumos genties. M. B. S. apsilankius rūmuose, kur tėvas gyveno su pirmąja žmona, vyresnieji pusbroliai šaipydamiesi jį pravardžiavo „beduinės sūnumi“. Vėliau vyresnieji broliai ir pusbroliai buvo išsiųsti studijuoti JAV ir Didžiosios Britanijos universitetuose. Iš beduinų kilusios princo Salmano atžalos liko Rijade ir mokėsi Karaliaus Saudo universitete.

Vos pasiekę suaugystę karališkosios šeimos atstovai kartais drauge plaukiodavo superjachtomis. Su M. B. S. buvo elgiamasi kaip su pasiuntiniu, kuriam tekdavo plaukti į krantą nupirkti cigarečių. Vienų tokių atostogų nuotraukoje karališkosios šeimos 16 narių pozuoja jachtos denyje su šortais ir akiniais nuo saulės Prancūzijos Rivjeros kalnų fone. Draugijos viduryje – M. B. S. pusbrolis, milijardierius investuotojas princas Alwaleedas bin Talalas, pramintas Arabijos Warrenu Buffettu. Baltus marškinėlius vilkintis aukštas plačiapetis M. B. S. nustumtas į tolimiausią kraštą.

2022 10 13 06:45
Spausdinti