Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


„HAMAS“ VADEIVA
Mirties vaiduoklis: kas jis, „Hamas“ karinis lyderis M. Deifas?
Nicolas Pelhamas
Shutterstock

Muhammadas Deifas pavertė šią teroristinę grupuotę pajėgomis, gebančiomis įsiveržti į Izraelį. Nicolas Pelhamas seka jo gyvenimo ir kovos pėdsakais.

Praėjus kelioms valandoms po to, kai spalio 7 d. „Hamas“ įsiveržė į Izraelį žudyti šimtų civilių, šiuos išpuolius suplanavęs žmogus pasirodė viešumoje, nors paprastai to vengia. Per „Hamas“ žiniasklaidos kanalą ištransliuotame vaizdo įraše buvo matyti šios grupuotės karinio lyderio M. Deifo siluetas, o fone nuskambėjo iš anksto įrašytas pareiškimas. Žemu balsu skelbdamas prasidedantį terorą, kuris, kaip paaiškėjo, nusineš daugiau nei 1400 gyvybių, jis kalbėjo keistai santūriai.

„Hamas“ yra islamistinė organizacija, tačiau M. Deifas apie religiją beveik neužsiminė. Jis paragino „islamo pasipriešinimo brolius Libane, Irane, Jemene, Irake ir Sirijoje“ prisijungti prie kovos, bet kalbą baigė kviesdamas viso pasaulio ne musulmonus eiti į gatves ir protestuoti. Paskui jis vėl pradingo iš viešumos ir paliko tik siaubą.

Tarp gyvųjų niekas kitas nėra atsakingas už tiek daug izraeliečių mirčių kaip M. Deifas. Išskyrus neilgą pertrauką, kai gydėsi karo žaizdas, jis vadovauja „Hamas“ kariniam sparnui nuo pat praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio vidurio. Reguliarių nužudymų krečiamoje vadovybėje toks pastovumas itin retas reiškinys. M. Deifui vadovaujant mėgėjiška „Hamas“ taktika tapo nepalyginti pragaištingesnė: iš pradžių pasipylė masiniai savižudžių sprogdinimai, paskui imtasi didelio nuotolio raketų.

2023 12 02 06:45
Spausdinti