Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Nutildyta amžiams: garsiausios Maltos žurnalistės istorija
IQ Life
(Scanpix nuotr.).

Daphne Caruana Galizia buvo atkakliausia ir prieštaringiausiai vertinama Maltos žurnalistė. 2017-aisiais ją nužudė. Alexanderis Clappas nuvyko į salą išsiaiškinti, kodėl taip nutiko.

Snaudžiantis Bidnidžos kaimas yra už poros kilometrų nuo šiaurinės Maltos pakrantės. Bažnyčią raudonu kupolu supa gelsvai rudi kalkakmenio nameliai. Čia jau daugiau kaip 5000 metų gaminamas alyvuogių aliejus. Aplinkinis kraštovaizdis atrodo netvarkingas, laukų ribos nužymėtos sauso mūro tvoromis. Ant gretimos kalvos iš aptvertos kuklių vasarnamių gyvenvietės atsiveria vaizdas į pakrantę ir likusią salos dalį pietuose.

Viename tų vasarnamių D. Caruana Galizia rašė tinklaraštį „Running Commentary“, kuriame aptarinėjo Maltos politiką. Terminas „tinklaraštis“ ne visai tiksliai nusako jos įtaką. Geresnę dieną žurnalistės svetainė sulaukdavo 300 tūkst. apsilankymų – o juk Maltoje gyvena mažiau nei 450 tūkst. žmonių. D. Caruanos Galizios žurnalistikos ritmas priklausydavo nuo temos. Kartą gerdama kavą su draugais ji išmaniuoju telefonu paskelbė nutekintą nuotrauką, kurioje, kaip teigta, įamžintas Vokietijos viešnamyje besilankantis valstybės ministras (šis paneigė kaltinimus ir padavė D. Caruaną Galizią į teismą dėl šmeižto). Žurnalistė garsėjo impulsyvumu, bet galėjo praleisti mėnesius įnikusi į kurią nors istoriją. Pavyzdžiui, pusę metų tyrė maltiečių ryšius su vadinamaisiais Panamos popieriais (2016 m. nutekinta milijonai lengvatinio apmokestinimo bendrovės „Mossack Fonseca“ dokumentų). Visą tą laiką ji rausėsi failuose ir bendravo su rusų informatoriumi Maltoje.

D. Caruana Galizia dažniausiai dirbdavo naktimis, nes buvo įsitikinusi, kad paryčiais protauja geriausiai. Rašydama tinklaraštį ji pagarsėjo ne tik kaip žurnalistė, bet ir kaip asmenybė. Žmonės ją pastebėdavo vežant tris sūnus į mokyklą, vedant šunį pasivaikščioti ar vykstant į svečius pas sesę pažiūrėti televizoriaus. D. Caruana Galizia tapo neatsiejama nuo Maltos kasdienybės. „Paskaityti Daphnę“ buvo taip pat įprasta, kaip plauti indus ar lankytis maisto prekių parduotuvėje.

2019 03 05 10:57
Spausdinti