Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


DALAI LAMA
Reinkarnacijos šachmatai
Brookas Larmeris
Shutterstock

Dalai Lama neleidžia pasauliui užmiršti Tibeto laisvės idėjos. Brookas Larmeris keliauja į dvasinio lyderio tremties vietą sužinoti, kas nutiks jam mirus.

Apie tą berniuką sklandė tik gandai. Kai kovo mėnesį per ceremoniją jis pagaliau atsisėdo į nedidelį sostą prie senstančio tibetietiškojo budizmo vadovo Dalai Lamos, neatrodė, kad susirinkę vienuoliai ir vienuolės jį būtų pažinę. Maždaug aštuonerių berniukas trumpais juodais plaukais vilkėjo vario spalvos drabužį plačiais rankogaliais, per kuriuos nė nebuvo matyti plaštakų, o jo veidą dengė balta kaukė – lyg sąmoningai siekiant sustiprinti paslapties įspūdį.

Įpusėjus ceremonijai Daramšaloje įsikūrusiame Tibeto tremtinių prieglobstyje, šiaurinėje Indijos dalyje, Dalai Lama padarė pauzę ir nerūpestingai mostelėjo į berniuką: „Šiandien su mumis dalyvauja Mongolijos Chalkos Džetsuno Dampos Rinpočės reinkarnacija.“ Naujiena nuskambėjo lyg griaustinis iš giedro dangaus. Juk paskutinis Džetsunas Dampa – viena svarbiausių budizmo religinių figūrų – mirė dar 2012 m. Tačiau šis pranešimas svarbus ne tik religine prasme. Dalai Lamai pavyko pergudrauti Kiniją geopolitinėje reinkarnacijos šachmatų partijoje.

Prieš septynerius metus per spaudos konferenciją Mongolijoje Dalai Lama pareiškė esąs įsitikinęs, kad šioje šalyje jau gimė Džetsuno Dampos reinkarnacija. „Tačiau berniukas dar labai mažas, – sakė jis, – todėl nėra reikalo skubėti jį pristatyti.“ Kinijos vyriausybė, siekianti kontroliuoti visas tibetietiškojo budizmo reinkarnacijas, įsiuto. Ji uždarė pagrindinį sienos su Mongolija perėjimo punktą ir atidėjo derybas dėl paskolos šiai pinigų stokojančiai šaliai.

2023 09 09 12:34
Spausdinti