Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Rutina lėkštėje: kodėl kasryt valgome tą patį?
IQ Life
(Scanpix nuotr.).

Kiekviena šalis turi savo pusryčius. Tačiau, kaip pastebi Josie Delap, pastaruoju metu pirmasis dienos valgis ima nebepaisyti valstybių sienų.

Stojusi į ilgą pralaimėjimu pasibaigusią kovą dėl prezidento pareigų Hillary Clinton dieną dažniausiai pradėdavo taip pat: plaktais kiaušinių baltymais ir daržovėmis, esant galimybei pagardintomis šviežiomis Chalapos paprikomis. Kitais atvejais praversdavo aitrusis padažas, kurį politikė visada pasiima į kelionę, ir salsa. Likusiu paros metu nuolat valgyti tokį patį maistą atrodytų keista, bent jau turtingose šalyse, kur vakarieniaujant pasirinkimas yra itin platus. Bet per pusryčius pastovumas visai suprantamas.

Kai kurie žmonės, kaip H. Clinton, pusryčiams kasdien valgo kone tą patį. Kiti renkasi iš kelių tradicinių patiekalų. Daugelis vis grįžta prie vaikystėje įprasto maisto. Net tie, kurie keliaudami visada ragauja naujus skonius, dieną dažniausiai pradeda pažįstamais produktais. Vietnamo viešbučiai amerikiečių turistams kepa kiaušinius su šonine, Havajuose japonams siūlomi sušiai ir miso sriuba. Kinijos ekspertas Paulas Frenchas sako, kad toks santūrumas yra visuotinis. Šioje šalyje praleidęs du dešimtmečius jis, kaip ir daugelis kitų emigrantų, vis dar negali pakęsti kondži – pusryčiams valgomos pikantiškos košės.

Rytinio valgio konservatyvumas dar labiau stebina atsižvelgiant į tai, kaip noriai žmonės ragauja nepažįstamus patiekalus kitu paros metu. Tokios šalys kaip Jungtinė Karalystė ir JAV skanauja įvairios, daugybės imigrantų suvežtos virtuvės valgius. Londoniečiai pietums valgo japoniškus sušius, vakarienei – indiškus (arba greičiau bangladešiškus) kario troškinius, o išgėrę ar išbadėję – turkiškus kebabus. Niujorkiečiai maitinasi viskuo nuo neįprasto laosiško larbo (salotų su mėsa – „IQ Life“ past.) iki etiopiškos indžeros – duonos paplotėlių. Namie maistas irgi tapo globalizuotas. Makaronai taip paplito, kad nė neatrodo užsienietiški. Yotamo Ottolenghi įkvėpti vidurinės klasės Vakarų gurmanai gali pasiruošti baklažaną su tahinio padažu, granatų sėklomis ir kalendromis. Bet ryte užsienietiškais skoniais susigundo retas.

2019 03 28 10:49
Spausdinti