Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Saldus kvapas, karti reputacija: žvilgsnis į vanilės karštligę
IQ Life
(Pixabay nuotr.).

Kaip kuklios vanilės ankšties aromatas persismelkė į goduolių, turtuolių ir nusikaltėlių pasaulį? Wendellis Steavensonas keliauja į Madagaskarą susipažinti su naujaisiais prieskonių baronais.

Einu paskui Felicité Raminisoa ir jos tėvą Romainą Randiambololoną siauru takeliu palei miškingus šeimos ūkio šlaitus pietinėje Madagaskaro dalyje. Prasidėjo ličių sezonas, todėl žengdami raškome šiuos vaisius ir lupame rožinius dygliuotus lukštus. Tarp japoninių lokvų, kvapniųjų gvazdikmedžių, kavamedžių ir pipirų vijoklių lyg kiniški žibintai pūpso dideli geltoni duonmedžių vaisiai. Pro šalį šaudo mėlyni laumžirgiai, besivaikantys vieni kitus virš slėnyje tyvuliuojančių tvenkinių, kur plaukioja tilapijos. Po bananų lapais oras tvankus, bet kopiant aukščiau tampa gaivesnis. Kur tik pažvelgsi, matyti medžių kamienus apraizgę vanilių vijokliai. Visi apgenėti taip, kad augtų ne aukščiau, nei gali pasiekti F. Raminisoa. Retkarčiais ji stabteli prie blyškiai geltono žiedo ir praskleidžia vaškuotus žiedlapius. Nuo apelsinmedžio nulaužtu spygliu atsargiai nukrapšto plėvelę, skiriančią dulkinę nuo purkos, kad augalas būtų apdulkintas. Ši užduotis turi būti atlikta laiku. Kiekvieną žiedą būtina apdulkinti rankomis būtent tą rytą, kai jis išsiskleidžia, antraip neužaugs pupelės.

Sodinti vanilių vijoklius šeima pradėjo maždaug prieš 20 metų. Daugiausia dėl grožio, kaip sakė R. Randiambololona, rodydamas plačią šypseną be vieno danties. Iš pradžių jie pardavinėjo žalias vanilių ankštis turistams stebėdamiesi, kad šie apskritai už jas moka. Bet 2014 m. vanilės kaina ėmė augti. Per kitus trejus metus ji šoktelėjo nuo mažiau kaip 40 JAV dolerių iki daugiau kaip 600 JAV dolerių už kilogramą. Atrodė, kad pinigai auga ant medžių. 2016 m. F. Raminisoa nukeliavo į šiaurinį Savos regioną, kur vaniles augina jau kelios kartos, pasimokyti, kaip iš žalių ankščių išgaunama paklausi prekė – aitrios suvytusios juodos pupelės.

Plantacijose vaniles auginti sunku, nes jas greitai apninka ligos. Bet drėgnose Madagaskaro aukštumose klimatas šiems augalams itin palankus. Kadangi saloje daug neturtingų smulkių žemvaldžių, vanilių augintojams netrūksta darbo jėgos šiems dėmesio reikalaujantiems augalams prižiūrėti.

2019 11 15 11:35
Spausdinti