Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KOSMOSO UŽKARIAUTOJAI
Su E. Musku – nors ir į Marsą
Charlie McCann
Scanpix
Džiaugsmo – iki Marso ir atgal...

„Kosmoso maniakais“ save vadinanti šutvė nerimauja, kad tviteris blaško jų didvyrio dėmesį. Charlie McCann su milijardieriaus gerbėjais stebi „Starship“ skrydį.

Už 6 km nuo paleidimo aikštelės susirinkusioje minioje stojo tyla. Tolumoje stovėjo „Starship“. Apie 120 m aukščio (aukštesnis už JAV Laisvės statulą) erdvėlaivis stūksojo virš Teksaso pakrančių lygumų – nerūdijančiojo plieno masė, neišvengiamai traukianti dėmesį neaprėpiamoje krūmynų, kaktusų ir algarobų platybėje. „Starship“ yra didžiausia ir galingiausia kada nors sukurta raketa, ir po 60 sekundžių bendrovė „SpaceX“ pirmąsyk pabandys ją pakelti į dangų. Tikimasi, kad kada nors šia raketa į Marsą bus gabenami kroviniai ir keleiviai. Kolonizuoti raudonąją planetą yra didžiulis Elono Musko užmojis. Jei šis bandomasis skrydis būtų sėkmingas, „SpaceX“ vadovas žingsniu priartėtų prie naujo kosmoso amžiaus slenksčio.

Žmonės, susirinkę stebėti šio naujo istorijos etapo pradžios, nebuvo atsitiktiniai kosmoso gerbėjai. Apžvalgos aikštelė priklauso „Rocket Ranch“ moteliui ir stovyklavietei visai prie pat „Starbase“ bazės, kurioje „SpaceX“ pastaruosius kelerius metus gamina ir bando savo raketas. Kai kurie žmonės laukdami starto ten gyvena ištisus mėnesius. Keli nenorėdami praleisti šio svarbaus įvykio net metė darbą. Kitus taip sužavėjo „SpaceX“ ir E. Musko užmojai Marse, kad jie net visam laikui persikėlė į rančą.

Vakare prieš startą maždaug 100 žmonių atvyko į „Rocket Ranch“ ir apsistojo kempinge, narsiai kęsdami debesis uodų ir vieni kitų knarkimą. Ryte vietos policijos pareigūnai, kaip ir per kiekvieną „SpaceX“ raketų paleidimą, užtvėrė visus kelius netoli „Starbase“ bazės. Niekam nebegalima įvažiuoti. Rančos vadovas Anthony Gomezas man pasakė, kad esame arčiau starto aikštelės nei „SpaceX“ misijų valdymo centras. Vadovybė elektroniniame laiške įspėjo apie grėsmes žiūrovams: „TAI BUS SVEIKATAI IR GYVYBEI PAVOJINGAS RENGINYS!“ Buvome informuoti, kad, jei raketa sprogtų dar nepakilusi, turėtume mažiau nei 16 sekundžių susirasti užuovėją. Ant jūrinio konteinerio šono didelėmis raidėmis buvo užrašyta: „Nepanikuokite!“ Tai garsusis priminimas tarpgalaktiniams keliautojams iš knygos „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“. Tai lyg ir pokštas, bet jis taip byloja apie laisvą A. Gomezo požiūrį į riziką.

2023 07 12 06:45
Spausdinti