Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


Viena iš milijonų namų tvarkytojų
IQ Life

Kasmet šimtai tūkstančių indoneziečių palieka gimtuosius kaimus ir vienui vienos keliauja į atokius kraštus dirbti svetimšaliams. Moni Mohsin pasakoja tokios moters istoriją.

Prie mano namų slenksčio Aisha pasirodė 2010-ųjų balandį. Trejus metus man dirbusi indonezietė Hana ketino palikti darbą ir išvykti kurti šeimos, todėl vietoj savęs rekomendavo draugę. Aishos darbštumas darė įspūdį nuo pat pradžių. Ji nepriekaištingai lygino, vonios kambariai tviskėjo, baldai žvilgėjo. Ji sutepdavo girgždančius vyrius, pakeisdavo perdegusias lemputes ir atgaivindavo nuvytusius augalus. Be to, domėjosi, kaip veikia buitiniai prietaisai. Skaitydavo instrukcijas, atidarydavo dulkių siurblį norėdama išsiaiškinti, kodėl susilpnėjo trauka, o kartą nukabino romanetes, bandydama suprasti, kodėl jos pasvirusios į vieną pusę. Aisha visa tai darydavo taip užtikrintai, kad nė nekildavo klausimų.

Ilgainiui moteris ėmė pasakoti apie savo gyvenimą. Į ketvirtąjį dešimtmetį įkopusi Aisha buvo išsiskyrusi, turėjo du jaunesnius brolius ir sūnų, kuris gyveno su jos tėvais. Ji atvyko iš kaimelio Vakarų Javoje, kur žmonės pluša ryžių laukuose arba ieško darbo užsienyje. Hana buvo užsiminusi, kad Aisha pabėgo nuo ankstesnių darbdavių – poros iš Saudo Arabijos, kai drauge su jais atostogavo Londone. Kitaip nei daugelis Hanos pažinotų namų tvarkytojų, Aisha nebuvo laikoma nelaisvėje, verčiama dirbti visą parą ir jos atlyginimas nebuvo nusukamas. Ji paprasčiausiai jautė, kad Didžiojoje Britanijoje seksis geriau.

Per aštuonerius darbo mano namuose metus Aishos gyvenimas pasikeitė iš esmės. Atvykusi kone be skatiko kišenėje, per septynerius metus ji susitaupė tiek, kad gimtajame kaime įsigijo du ryžių laukus ir pasistatė namą. Statybas prižiūrėjo per „Skype“ pokalbių programą. Be to, moteris ėmė lankyti buhalterijos kursus ir išlaikė visus egzaminus, įskaitant griežtą „Gyvenimo Jungtinėje Karalystėje“ testą, kurio Vidaus reikalų ministerija reikalauja norint gauti neribotą leidimą likti Didžiojoje Britanijoje. Aisha tapo politine aktyviste ir ėmė ginti kambarinių teises Lordų Rūmuose bei Europos Parlamente. Kopti karjeros laiptais padėjo šiuo metu pasaulyje vyraujančios socialinės jėgos: migracija, globalizacija, taip pat moterų kova už lygybę ir įtaką.

2019 01 23 09:55
Spausdinti