Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


PASAULIS 2023. VERSLAS
Abiejose Atlanto pusėse požiūriai išsiskirs dėl to, kaip verslas turėtų elgtis su tvarumu
Henry Tricksas

Jei jums kartais 2023 m. pasiūlytų užimti vietą tarptautinės bendrovės valdyboje, gerai dėl to pagalvokite. Per šiuos metus galvos skausmo dėl to, kaip verslas turėtų skelbti tvarumo rodiklius (pasiekimai aplinkosaugos, socialinėje ir valdysenos srityse), tik padaugės. Šis klausimas tapo politizuotas ir virto beveik instinktyviu. Tai gali apsunkinti pastangas standartizuoti ataskaitas tam, kad bendrovės nebūtų užverstos skirtingų reikalavimų gausa priklausomai nuo to, kurioje Atlanto vandenyno pusėje jos vykdo veiklą.

Ateinantys metai turėjo tapti harmonizacijos laikotarpiu. JAV rinką reguliuojanti Vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) kartu su ES, kitomis reguliavimo institucijomis Azijoje ir tarptautinėmis standartizavimo agentūromis kuria vienodus reikalavimus bendrovėms, pagal kuriuos jos turėtų atskleisti su klimato kaita susijusias rizikas. Tai skirta investuotojams, kad jie galėtų geriau įvertinti, kurios įmonės iš tiesų imasi pritaikyti savo veiklą prie klimato pokyčių ir, ES atveju, kokią įtaką jų veikla daro aplinkai.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Tačiau SEC pasiūlytos taisyklės, pagal kurias didelės bendrovės turėtų atskleisti iš jų veiklos kylančią anglies dioksido emisiją per 2023 m. (pateikiamos po metų), susidūrė su respublikonams atstovaujančių įstatymų leidėjų, kai kurių raudonų valstijų generalinių prokurorų ir verslo lobistų pasipriešinimu. Sulaukta 14 tūkst. pasiūlymų. Šis klausimas greičiausiai pelnys dar daugiau dėmesio, jei respublikonai, kaip tikimasi, užsitikrins žemesniųjų rūmų kontrolę per vidurio kadencijos rinkimus. 2022 m. JAV Aukščiausiasis teismas apribojo Aplinkos apsaugos agentūros galimybę riboti elektrinių emisiją. Kai kurie respublikonams priklausantys įstatymų leidėjai pasitelkė šį pavyzdį argumentuodami, kad SEC irgi viršija savo atsakomybės ribas.

2023 02 22 11:00
Spausdinti