Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ŠNIPAI TARP MŪSŲ
Ant Rusijos pykstantys anonimai padeda išsiaiškinti sankcijų laužytojus
The Economist
Shutterstock

Į žvalgybą įtraukti „visą visuomenę“ apsimoka

Dar niekada Vakarų ekonominių sankcijų nedaugėjo tokiu tempu. Pasak Paulo Feldbergo, teisinių paslaugų bendrovės „Jenner & Block“ partnerio iš Londono padalinio, su Rusija susijusiems subjektams, kai toji vasario 24-ąją užpuolė Ukrainą, pradėta taikyti daugiau sankcijų, nei per praėjusį dešimtmetį įvesta įvairiems fiziniams ir juridiniams asmenims visame pasaulyje. Ant kortos pastatyta daug pinigų. Antai 2014 m. už pažeistas Kubai, Iranui ir Sudanui taikomas sankcijas Jungtinės Valstijos bankui „BNP Paribas“ skyrė beveik 9 mlrd. JAV dolerių baudą. Bet vyriausybėms pašėlusiai sunku užtikrinti, kad sankcijos būtų vykdomos, kaip ir įmonėms stengtis jų nepažeisti. Daug sankcionuojamų Rusijos subjektų – daug didesni, sudėtingesni ir giliau įsilieję į pasaulinius verslo tinklus nei ankstesni taikiniai, pavyzdžiui, iš Irano, Mianmaro, Šiaurės Korėjos, Sirijos ar Venesuelos.

Sunkumų kyla ir dėl to, kad JAV su sąjungininkėmis paskelbė daug „sąsajinių“, arba „tiesiogiai neišreikštų“, sankcijų, taikomų ne tik nurodytiems subjektams, bet ir gausybei neįvardytų, susijusių miglotais ryšiais. „Todėl reikia kruopščiai atsekti labirintą primenančias verslo struktūras“, – teigė Vienoje dirbantis teisininkas Christopheris Stringhamas iš duomenų analizės bendrovės „Refinitiv“, kuri kaip tik tuo ir užsiima, kad padėtų klientams išvengti didžiulių baudų. Teisininkas papasakojo apie vieną Londono įmonę, kuri, kaip nustatė jo komanda, priklauso sankcionuojamai rusų energetikos bendrovei. Paieškos valstybiniuose registruose „buvo bevaisės“. Bet galiausiai devintame lankstinuko rusų kalba puslapyje, kurio paieškos sistema duomenų bazėse neranda, komanda rado netiesioginę užuominą apie tam tikras skolinimosi priemones, kurias toji Londono įmonė išleido rusų bendrovės vardu. To pakako, kad britų įmonė būtų pripažinta gretutiniu sankcijų objektu.

Ch. Stringhamo manymu, šiek tiek labiau pasistengusi susijusioji įmonė būtų galėjusi „likti neužpelenguota“. Atrodo, kad Rusijos vyriausybė mielai padeda įmonėms ir oligarchams tai pasiekti. Rusijos valdžia, pasak Ch. Stringhamo, daug metų toleravo, kai verslas teikė melagingus duomenis, siekdamas apeiti Vakarų sankcijas. Pastarosiomis savaitėmis Rusija taip pat smarkiai apribojo galimybę pasiekti verslo registrus ir skelbia mažiau duomenų apie energijos gavybą, gamybą ir prekybą. Ch. Stringhamas tvirtino, kad nebereikia per vargus aiškintis, ar informacija patikima, nes dabar duomenys apskritai nepasiekiami.

2022 07 15 06:45
Spausdinti