Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


PERMAINŲ INJEKCIJOS
Ar liekninamieji vaistai išspręs nutukimo problemą?
The Economist
Shutterstock
Pasaulyje nutukę daugiau nei 1 mlrd. žmonių.

Šie medikamentai neabejotinai sukraus turtus farmacininkams, sutaupys daugybę lėšų sveikatos priežiūros sistemoms ir palengvins gyvenimą milijonams žmonių.

Kaip realybės šou žvaigždei Kim Kardashian pavyko taip sulieknėti, kad tilptų į aptemptą suknelę, kurią kadaise vilkėjo Marilyn Monroe? Ji postringauja apie dietą ir mankštą, bet nemažai gerbėjų mano, kad garsenybei labiausiai pagelbėjo nauji liekninamieji vaistai, padedantys palaikyti tobulą figūrą net daugybei anaiptol neapkūnių garsenybių. Dėl garsiojo verslininko Elono Musko nė nereikia spėlioti: jis pats prisipažįsta, kad numesti svorio padėjo vienas tokių medikamentų „Wegovy“ (semagliutidas). Socialiniuose tinkluose netrūksta nuotraukų, kuriomis susižavėję pacientai iliustruoja šių naujųjų vaistų efektyvumą.

Investuotojai ir analitikai sukruto ne mažiau nei paskalų žurnalų apžvalgininkai. Esama nuomonių, kad preparatą „Wegovy“ gaminanti Danijos farmacijos įmonė „Novo Nordisk“ 2023 m. vien JAV šio vaisto parduos už 3–4 mlrd. dolerių. Įmonė planuoja artimiausiais mėnesiais „Wegovy“ pristatyti ir daugybėje kitų šalių. „Novo Nordisk“ akcijų kaina per pastaruosius metus šoktelėjo 40 proc., o per dvejus metus jos pabrango dvigubai.

Kita farmacijos įmonė „Eli Lilly“ tikisi jau šią vasarą pradėti prekiauti panašiu vaistu nuo nutukimo „Mounjaro“ (tirzepatidu). Per bandymus pacientai numetė vidutiniškai 20 proc. svorio. Banko UBS nuomone, jis gali tapti „visų laikų svarbiausiu vaistu“. Investicinis bankas „Jefferies“ teigia, kad iki 2031 m. šių medikamentų, bendrai vadinamų GLP-1 agonistais, rinka viršys 150 mlrd. JAV dolerių (žr. 1 grafiką). Tai prilygsta visiems vaistams nuo vėžio, kurių pardavimai 2021 m. siekė apie 185 mlrd. JAV dolerių.

2023 04 21 06:45
Spausdinti