Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PASAULIS 2022. JAV
Atsigavimas, antra dalis: JAV ūkis pamažu grįš prie ikipandeminės tendencijos
Simonas Rabinovitchius
Tikrai niekam nereikia pinigų?.

Iš pirmo žvilgsnio 2021 m. JAV pagrindinio augimo skaičiai atrodo kaip įspūdingas pasiekimas. 2020 m. susitraukęs 3,5 proc., BVP veikiausiai bus paaugęs beveik 6 proc. – per daugiau kaip 50 metų nuo dugno iki piko nė karto nebuvo pašokta staigiau. Bet detalės kelia daugiau nerimo. Pašoko infliacija, įmonėms sunku rasti darbuotojų ir trūksta visko nuo sauskelnių iki automobilių. 2022-ieji viską apvers: pagrindinio augimo skaičiai bus ne tokie įspūdingi, bet po JAV ekonominio variklio dangčiu padėtis bus geresnė.

Didysis 2021 m. atsigavimas leidžia beveik neabejoti, kad 2022 m. ūkis augs lėčiau. Dauguma analitikų prognozuoja apie 4 proc. prieaugį. Einant mėnesiams impulsas pamažu blės tiesiog dėl to, kad lyginant atskirus metus skaičiai atrodys vis mažiau gražūs. Bet platesnis pasiekimas dėl to neturėtų atrodyti prasčiau. Kelių pastarųjų dešimtmečių standartais, 4 proc. rezultatas vis tiek būtų padorus. Stebėtina, bet tokiu atveju bendras JAV ūkio dydis metų pabaigoje būtų beveik tiksliai toks, kaip prognozuota 2019 m.

Pirmaisiais 2022 m. mėnesiais pagrindinis dėmesys teks Federalinei rezervų sistemai (FED). Kadangi ekonominis fonas stiprus, centrinis bankas atšauks itin laisvą pinigų politiką, pristatytą pandemijos įkarštyje. FED pirmininkas Jerome’as Powellas užsiminė, kad jau 2021 m. pabaigoje bus pradėta kas mėnesį pirkti vis mažiau obligacijų ir kito turto, o iki 2022 m. vidurio programa bus visai nutraukta. Finansų rinkoms nebus saldu. Bet FED plačiai skelbia apie savo planus, tad investuotojai turėjo pakankamai laiko į tai atsižvelgti.

Po to bus susidomėta, kada FED gali pradėti didinti palūkanų normas. Jas nustatančiame FED komitete nedidelė dauguma mano, kad šiek tiek kilstelėti bus būtina dar nesibaigus 2022 m. Žinoma, tokie ėjimai priklausys nuo ūkio būklės, o ypač infliacijos. FED daug pastatė ant to, kad pastarųjų mėnesių kainų spaudimas laikinas ir daugiausia atspindi perkrautas pasaulio tiekimo grandines. Daug analitikų sutinka ir numato, kad 2022 m. infliacija smuks iki 3 proc. lygio, toliau atsiveriant pasaulio ekonomikai. Jei pasiseks ir COVID-19 išsikvėps, daugiau amerikiečių taip pat sugrįš į darbo rinką, todėl ūkis bus dar žingsniu arčiau normalumo. Bet jei infliacija laikysis atkakliau, FED sulauks raginimų sparčiau didinti normas.

2022 01 14 06:33
Spausdinti