Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


NERONAS IŠ MAR-A-LAGO
D. Trumpo įtaka Respublikonų partijai – neabejotina
The Economist
Scanpix
Pasirengęs dar vienam žygiui į Baltuosius rūmus.

Dėl to jo sekėjai gauna pareigas, leidžiančias kontroliuoti rinkimus.

Kaip ir Donaldui Trumpui prezidentaujant, taip ir po to netrūksta kraštutinių prieštarų. Jis – giliai įklimpęs į tyrimus dėl įvairių galimų nusikaltimų, ir sunku įsivaizduoti, kad anksčiau kokiam politikui būtų pavykę iš tokios klampynės išsikapstyti. Tačiau partijoje jis turi tokią galią, kad jo nepalankumas gali sugriauti beveik bet kurio prieš jį pasisakiusio renkamojo atstovo karjerą, kad ir kokia neginčijama būtų jo kilmė ar nepriekaištinga biografija. Tokį paradoksą įrodo du įvykiai, kuriuos skiria tik aštuonios dienos.

Rugpjūčio 8-ąją į Mar-a-Lagą, D. Trumpo klubą ir privatų dvarą Floridoje, su kratos orderiu atvyko FTB agentai ieškoti itin slaptų dokumentų ir prezidentinių įrašų, laikomų pažeidžiant federalinius teisės aktus, įskaitant Šnipinėjimo įstatymą. Jie išsinešė vienuolika dėžių su medžiaga. D. Trumpui bylinėtis ne naujiena, net ir kriminaliniai tyrimai, bet šitai net ir jam buvo šis tas naujo.

O rugpjūčio 16-ąją Liz Cheney, 2020 m. perrinkta į vienintelę Vajomingo vietą Atstovų Rūmuose, gavusi 69 proc. balsų, buvo sutriuškinta pirminiuose rinkimuose, kurie būtų jai leidę šį rudenį vėl kovoti dėl tos vietos. L. Cheney, anksčiau laikyta kylančia žvaigžde – vietinės respublikonų pažibos, buvusio viceprezidento ir dešimt metų Vajomingui toje pačioje vietoje Kongrese atstovavusio Dicko Cheney, duktė. Kartu ji ir viena iš vos dešimties įstatymų leidėjų respublikonų, balsavusių už D. Trumpo apkaltą dėl to, kaip jis elgėsi prieš jo šalininkams 2021 m. sausio 6 d. užpuolant Kapitolijų ir per pačius įvykius. Vėliau ji dirbo Kongreso komitete, tyrusiame D. Trumpo vaidmenį tą baisią dieną. Tuo ji užsitraukė D. Trumpo įtūžį, ir puiki jos kilmė ir neginčijamai konservatyvios pažiūros nieko nebereiškė.

2022 09 16 06:45
Spausdinti