Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Dabartines mokesčių sistemas būtina pritaikyti XXI amžiui
The Economist
(Pixabay nuotr.).

Šiandieninės mokesčių sistemos nedovanotinai negrabios

Jei gyvenate turtingoje šalyje, daug uždirbate ir neturite gero buhalterio, veikiausiai apie pusę metų dirbate valstybei. Jei uždirbate vidutiniškai, joks buhalteris neapsaugos nuo mokesčių, kuriuos mokate nuo atlyginimo ir pirkinių.

Triukšmingos kalbos apie mokesčius dažniausiai nukrypsta prie valstybei tenkančios dalies ir dažno surinktų pinigų švaistymo. Per mažai kalbama apie tai, kaip mokesčiai renkami. Šiandienines mokesčių sistemas gadina ne tik tai, kad jose nepaprastai sunku susigaudyti ir amžiais pilna apmokestinimo spragų, bet jos dar ir pasenusios. Todėl sistemoms trūksta efektyvumo, jos per daug neteisingos ir dažniau prasilenkia su valdžios prioritetais. Pasauliui reikia pertvarkyti mokesčių sistemas, pritaikant jas XXI a.

Liudviko XIV laikais Prancūzijos finansų ministras Jeanas-Baptiste’as Colbert’as meną surinkti mokesčius kartą palygino su menu „nupešti žąsį taip, kad būtų kuo daugiau plunksnų ir kuo mažiau kirkavimo“. Mokesčių sistemos įvairiuose ūkiuose skiriasi, antai Europoje renkamas PVM, o JAV – ne, tačiau daugumos šalių sistemoms būdingi trys trūkumai, aiškiai rodantys, kad pešti niekas dorai nemoka.

2018 10 19 15:00
Spausdinti