Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


DUOMENŲ RINKIMAS
Dėl COVID-19 vyriausybėms sunkiau rinkti duomenis
The Economist
Scanpix

Bet pandemija taip pat gali paskatinti inovacijas

Birželio pradžioje iki tol kantriai kentėję britai eurofilai gavo retą progą pasidžiaugti, kad kitam nesiseka. Barų tinklą „J. D. Wetherspoon“ valdantis atviras „Brexito“ šalininkas Timas Martinas pareiškė, jog Jungtinei Karalystei reikėtų liberalesnės imigracijos politikos, kad daugiau europiečių galėtų atvykti dirbti. Per pastaruosius 18 mėnesių šimtai tūkstančių imigrantų iš Europos, daugelis iš kurių dirbo baruose bei restoranuose ir dėl COVID-19 viską uždarius neteko darbo, išvyko namo. Dėl „Brexito“ daugelis negali grįžti. T. Martinas tai neigia, bet galima beveik neabejoti, kad jo valdomoms įstaigoms trūksta darbuotojų, kaip ir likusiai Jungtinės Karalystės apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektoriaus daliai.

Dar blogiau, kad niekas nežino, kiek europiečių išvyko. Jungtinės Karalystės pasienyje išvykstantieji netikrinami. Skirtingai nei Belgijoje ar Prancūzijoje, apsigyvenę užsieniečiai neprivalo registruotis. Pagrindinę informaciją apie migraciją britų vyriausybė gauna iš Tarptautinių keleivių apklausos (IPS), vykdomos Nacionalinio statistikos biuro (ONS). Įprastais laikais segtuvais nešini tyrėjai oro uostuose kasmet apie 700 tūkst. žmonių užduoda klausimą, kodėl jie atvyksta į šalį arba iš jos išvyksta. Tuo pagrindu apytikriai apskaičiuojami į Jungtinę Karalystę atvykstančių ir išvykstančių migrantų srautai. Nuo 2020-ųjų kovo iki 2021-ųjų sausio dėl COVID-19 ribojimų apklausa laikinai buvo nutraukta, todėl niekas nežino, kiek žmonių išvyko.

IPS – viena iš daugelio britų apklausų, nukentėjusių nuo pandemijos. Tiksliausia nusikaltimų statistika taip pat surenkama apklausose, kurios dabar atliekamos telefonu. Nusikaltimų aukos dažnai gyvena skurdžiau ir gali rečiau atsiliepti telefonu, todėl galėjo sumažėti apklausos tikslumas.

2021 08 10 09:00
Spausdinti